Barion Pixel
Szerző: 112Press 2019. február 03.

Uram, induljon! Uram! Uraaaaam! Itt van? - Forgalomirányítás, nehézségekkel

Járművezetők és gyalogosok is brillíroztak a rendőri forgalomirányítás alatt, igaz, ismét nehéz eldönteni, hogy ez vicces, vagy tragikus. Négysávos úton foglaltak el két sávot a balesetet szenvedett autók, ami utat adott néhány sofőrnek a kreativitása megcsillantására.

Reggeli csúcsforgalomban történt baleset Szombathelyen, a négysávos Hunyadi úton rendőr irányította a forgalmat. A túlnyomó többség figyelt a forgalomirányítóra és zökkenőmentesen áthajtott a kereszteződésen, de ismét akadt kb. két tucatnyi autós, aki nem tudott mit kezdeni a helyzettel. A már unalomig ismételt szituációkat most kihagyjuk (korábbi cikkeinkben olvashatók), de néhányról szót ejtünk.
 
-Jöjjön, jöjjön, induljon már! - kiáltott rá a rendőr a kormányt ijedten szorító autóvezetőre, miután megállította a szemből érkezőket, hogy a járművek elhaladhassanak.
-Éééén? - mutatott magára a sofőr a szélvédő mögött.
-Igen, induljon. Jöjjön már!
-Arra? - mutatott a sofőr a rendőr által jelzett irányba, mint egy végsőkig kimaxolt Mr. Bean filmben. A rendőr keze már egy turmixgép fordulatszámával pörgött, próbálta noszogatni a járművezetőt, akire már hátulról is rádudáltak, hogy szíveskedjen indulni. Az autót vezető férfi végül nekilódult, mereven előre tekintve, kinyújtott karral markolva a kormányt. Reméljük infarktust azért nem kapott a nagy izgalomtól.
 
k1
 
-Mit csinál az a sofőr? - nyögött fel keservesen percekkel később a rendőr, amikor szembesült azzal, hogy a városból kifelé tartó sávban haladt szembe a forgalommal egy hölgy, akit pár másodperccel korábban engedett át a baleset helyszíne mellett. Mivel a belváros felé tartó két sávot teljesen elfoglalta a két sérült autó, így a maradék két sávot megfelezve a belváros felé tartók is haladhattak. A járművezetők 99,99 százaléka a baleseti helyszínt elhagyva azonnal visszatért a sávjába, nem úgy, mint a képünkön látható autóvezető, aki több száz méter múlva szembesült azzal, hogy nem azokkal van baj, akik szembe jönnek vele...
 
k2
 
Nem sokkal később a forgalomirányító egy kijelölt gyalogátkelőhelynél álló férfi miatt megállította a forgalmat. "Jöhet!" - szólt a rendőr a férfinek, aki mosolyogva nézett rá. "Uram, induljon!" - szólt már erőteljesebben a rendőr. "Uram! Uraaam! Itt van?" A férfi továbbra is mosolygott, aztán visszazökkent a valóságba és átkelt az úttesten. A túloldalon megállt, visszafordult és továbbra is mosolyogva nézelődött még egy ideig.  "Baleset történt." - jelentette ki elgondolkodva, majd a patak partján elballagott.
 
k3
 
A gyalogosok egyébként szinte kivétel nélkül figyelmen kívül hagyták a rendőri forgalomirányítást és hiába látták, hogy a rendőr éppen az áthaladó forgalmat próbálja kipörgetni, akkor is elindultak a gyalogátkelőhelyen. Pedig számukra sem túl bonyolult a képlet. Ha a rendőr háttal, vagy szembe áll velük, akkor várakozniuk kell, mint ha piros lenne a lámpa.
 
Láttunk járművezetőt, aki jobbról kerülte ki a kocsisort, majd a sor elején megpróbált bevágni. A rendőr jelezte, hogy tolasson vissza és kanyarodjon jobbra, a számára kijelölt útvonalra. A sofőr mérgesen és körültekintés nélkül kezdett tolatni, majdnem letarolva az időközben mögé ért kerékpárost.
 
k5
 
Természetesen ezúttal is akadtak járművezetők, akik a két sávban keresztbe álló rendőrautóban egyszerűen leküzdendő akadályt láttak. Volt, aki balról, volt, aki jobbról próbálta kikerülni. Egy idős férfi még jó tanáccsal is szolgált: "Tegyenek má' oda egy másik rendőrautót is! Az ember a kisujjából szopja ki, mit akarnak?"
 
k83

A helyszínelés vége felé a belváros felé tartó személyautókat a Lidl áruház parkolója felé terelték a rendőrök. Néhány gépjárművezető talán nem vette észre, hogy már nem 2x2 sávos úton halad, így aztán nagy sebességgel "söpörtek" át az áruház és a parkoló között. Volt, aki motorbőgetéssel és csikorgó kerekekkel is jelezte elégedetlenségét a 200 méteres kerülő miatt.

k6

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.