Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék Fotó, videó: 112Press 2023. május 17.

Felfüggesztett fogházbüntetés a halálos motorbaleset okozójának - Renault hajtott Suzuki motor elé Szombathely határában

A személyautó vezetője figyelmetlenül hajtott rá a 86-os főútra 2021. október 5.-én. A menetirány szerinti bal oldalról érkező, szabályosan közlekedő motoros már nem tudott megállni. Az eldőlő motorjával együtt nekicsapódott a Renault oldalának és a helyszínen elhunyt.

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 10 hónap fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 2 év 4 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá kötelezte a vádlottat 687 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. 

A tényállás szerint a vádlott 2021. október 5-én 18 óra körül, nappali világosságban közlekedett egy Renault személygépkocsival Szombathelyen, a Rozsnyó utcában a 86-os számú főút irányába. A Rozsnyó utca „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblával van alárendelve a 86-os számú főútnak. A vádlott személygépkocsijával balra kanyarodva, a Zanati út irányába szerette volna folytatni az útját.

Nem sikerült újraéleszteni a fiatal motorost - Renault hajtott elé Szombathely határában

A vádlott személygépkocsijával az útkereszteződéshez érve megállt, majd 14-15 km/órás sebességre gyorsítva úgy kezdte meg a balra kanyarodást a 86-os számú főútra, hogy nem észlelte, hogy a védett úton neki bal kéz felől, a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest belső forgalmi sávjában – mintegy 88-92 km/óra sebességgel - érkezik egy Suzuki motorkerékpár. A sértett észlelte a forgalmi sávjába hajtó személygépkocsit, ezért vészfékezett, és 14,4 méter látható nyomot hagyó fékezést követően a motorkerékpárral el is dőlt az úttesten. A sértett és a járműve nekicsapódott a vádlott személygépkocsija bal oldala hátsó részének.

Amikor a vádlott álló helyzetből megkezdte járművével a balra kanyarodást, és a védett útra hajtott, akkor a későbbi ütközés helyétől mintegy 51-53 méter távolságra – féktávolságon belül - közlekedett a sértett a motorkerékpárjával, mert a motorkerékpár sebességéhez tartozó féktávolság még vészfékezés esetére is 71-73 méter. A Rozsnyó út úttestének és a 86-os számú főút kereszteződésének metszésvonalától a sértett haladási iránya mintegy 230 méter távolságra látható be még abban az esetben is, ha a 86-os számú főút külső forgalmi sávjában más személygépkocsi közlekedik, így a sértett közlekedése a vádlott részére észlelhető lett volna.

Nem sikerült újraéleszteni a fiatal motorost - Renault hajtott elé Szombathely határában

A sértett a balesetben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott. A közlekedési baleset, a sértett által elszenvedett sérülések és a bekövetkezett halála között egyenes, közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn. A baleset azért következett be, mert a vádlott KRESZ-szabályt szegett, ugyanis olyan útról érkező járművel, melyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” tábla van, nem biztosított elsőbbséget a keresztező útról érkező jármű részére.

Bizonyítási eljárás a 86-os főúton, 2021.október 20.-án

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész, a vádlott és a védő is három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

---Kérjük, iratkozzon fel Youtube-csatornánkra! Köszönjük!---

Kapcsolódó képgalériák


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.