Szerző: 112Press 2020. június 17.

Videó: Vészfékeztünk a sorokpolányi baleset helyszínén, ahol az Audi Q8 "nem tudott" megállni

Visszamentünk a baleset helyszínére, miután a ZTE FC ismeretlen adatok alapján egyértelműen cáfolta, hogy a balesetben érintett focistájuk járművével túllépte a megengedett sebességet és egy kevésbé felszerelt autóval végeztünk néhány féktesztet.

Visszamentünk a sorokpolányi baleset helyszínére, mivel egy zalaegerszegi sportklub közleményben kifogásolta, hogy a sajtó valószínűsíthető gyorshajtásról írt egy labdarúgójukkal kapcsolatban.

„A médiában megjelent egyéb hírek, miszerint (...) játékosunk gyorsan haladt, nem felelnek meg a valóságnak.” – írta a  ZTE és a közleményben kiemelték azt is, hogy az esős időben csúszóssá vált úton már nem lehetett elkerülni az ütközést.

Ehhez a mondathoz hozzátesszük, hogy a labdarúgó egy kitűnő állapotú Audi Q8 típusú gépjárművel közlekedett, ami alapfelszereltségben is tömve van biztonsági eszközökkel, ez azonban nem alapfelszereltségű jármű volt.

De mielőtt a kísérletünkre rátérnénk felelevenítjük a baleset részleteit. A sorokpolányi Fő utcán haladt Rábahídvég irányába az Audi, amikor egy kanyar után a jármű ütközött egy menetirány szerinti jobb oldalról, a Templom utcából balra kanyarodó Renault áruszállítóval. Az ütközéstől mindkét jármű megpördült. Az Audi a bal hátsó kerekénél kapta el az áruszállítót.

A balesetben az útvonalon napi szinten közlekedő mozgóárus az elsődleges adatok alapján arcsérülést szenvedett. Az Audit vezető, a ZTE által nevén nevezett Nikola Mitrovic labdarúgó sértetlenül szállt ki a járműből. A férfi a helyszíni szemle során megmutatta, honnan észlelte a Renault-t.

A Renault áruszállítóra "Állj, elsőbbségadás kötelező!" tábla vonatkozik, a kikanyarodást pedig konvex kültéri közlekedési tükör segíti. A tükörben feltűnő, a kanyarból érkező szabályosan közlekedő járművek nagyjából 5 másodperc alatt érnek a kereszteződéshez. Normál esetben tehát minimum ennyi ideje van kikanyarodni a járművezetőnek, ha a másik irányból semmi sem érkezik.

A tükörben feltűnő jármű kb. 5 másodperc alatt ér a kereszteződéshez, a megengedett sebességgel

De térjünk rá a kísérletünkre. Három terelőkúpot, azaz bóját helyeztünk el az érintett útszakaszon. Az első azt a pontot jelöli, ahonnan az Audi vezetője észlelte az áruszállítót. A második 14 méterrel arrébb jelezte azt a pontot, ahol egy normál reakcióidővel rendelkező sofőr az észlelés után fékezni kezd. A harmadik terelőkúpot az ütközés vonalában helyeztük el az út szélén. A kísérlet során figyeltünk arra, hogy a sávunkban ne legyen érkező jármű.

A Temető utcából így néz ki a Fő utca belátható része

Az általunk használt 9 éves Renault Koleos nem egy súlycsoportban játszik felszereltség és biztonsági rendszerek tekintetében az extrákkal megtömött Audival. Járművünk tempomatját 52 km/órára állítottuk, így kb. a megengedett 50 km/órás sebességgel haladtunk fékezés előtt. A kísérlet nem hitelesített, de nézőinknek összehasonlítási alapot jelenthet. A baleset idején nedves volt az úttest, de nem voltak vízátfolyások.

A fékteszten az autó bőven az ütközési pont előtt megállt

Az első két fékpróbánál a második terelőkúpnál tapostunk a fékbe, a harmadik tesztnél viszont újabb 16 méterrel később. Tanulságot nem vonunk le, csak annyit emelünk ki, hogy járművünk a megengedett sebességgel érkezett a kanyarba és ahogyan az videónkban látható, minden alkalommal bőven az ütközési pont előtt állt meg.

Véleményét kérjük ossza meg velünk Facebook oldalunk vonatkozó cikkénél!
 

 

Audi ütközött Renault áruszállító oldalának Sorokpolányban
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.