Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék Fotó: Vasvár ÖTP / 112Press 2022. november 23.

Kirepült az utas az Audiból - Felfüggesztett börtön és 2,5 év vezetéstől eltiltás a gyorshajtónak

A műszaki engedély nélküli, nem megfelelő állapotban lévő, a megengedett sebességet túllépő kocsi egy kanyarban letért az útról és fák közé csapódott 2020. novemberében. A biztonsági övét nem használó utas kirepült az Audiból és maradandó sérüléseket szerzett. A sofőrt elsőfokon felfüggesztett fogházbüntetésre és vezetéstől eltiltásra ítélte a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A Szombathelyi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év - végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett - fogházra és 2 év 6 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélt egy férfit, elrendelte pártfogó felügyeletét és kötelezte 394.972 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Fák közé csapódott az Audi Oszkó és Csehi között Fotó: Archív

A tényállás szerint a vádlott 2020. november 14-én 19 óra körül, éjszakai sötétségben, ködben közlekedett a 6,6 méter széles, nedves aszfaltúttesten Oszkó felől Csehi irányába egy Audi A3 típusú személygépkocsival. A személygépkocsiban utasként elöl, jobb oldalon a sértettet szállította, hátul pedig kettő utasa volt. A vádlott egy enyhén jobbra ívelő útkanyarulatba a kanyarodási határsebességet – a 93-99 km/óra sebességet – meghaladó, mintegy 114-123 km/óra sebességgel hajtott be, ezért az útkanyarulatot követően átsodródott a menetiránya szerinti bal oldalra, majd a személygépkocsi elhagyta a szilárd útburkolatot, a 0,8 méter széles útpadkán át az árokba haladt tovább, és az út melletti szántón át az ott található fás területen egy fának csapódva nyerte el véghelyzetét. 

Fák közé csapódott az Audi Oszkó és Csehi között Fotó: Archív

A baleset következtében a biztonsági övét nem használó, és ezért a személygépkocsiból kirepülő sértett testszerte töréseket, zúzódásokat, bevérzéseket -nyolc napon túl gyógyuló súlyos, életveszélyes sérüléseket- szenvedett el, nála maradandó fogyatékosság keletkezett. Amennyiben a sértett a biztonsági övét használja, akkor legfeljebb súlyos, nyolc napon túl gyógyuló törései lettek volna.

Fák közé csapódott az Audi Oszkó és Csehi között Fotó: Archív

A személygépkocsiban hátul utazók - akik a biztonsági övüket szintén nem használták - nyolc napon belül gyógyuló könnyű testi sérüléseket szenvedtek a baleset során. A vádlottnak ugyancsak nyolc napon belül gyógyuló könnyű testi sérülései lettek. A vádlott járművét a forgalomból kivonták, mivel  a kocsiszekrény rozsdásodása, a futómű és a fékek állapota miatt az a közúti közlekedésre alkalmatlan volt. 

A baleset azért következett be, mert a vádlott a személygépkocsijával lakott területen kívül a megengedett 90 km/órát meghaladó sebességgel közlekedett, továbbá olyan járművel vett részt a közúti közlekedésben, amelynek érvényes hatósági engedélye nem volt, és amely a jogszabályban meghatározott műszaki feltételeknek sem felelt meg. A vádlott és utasai szabályt szegtek azzal, hogy a biztonsági övvel nem rögzítették magukat.

Fák közé csapódott az Audi Oszkó és Csehi között Fotó: Archív

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére míg a vádlott és a védő elsődlegesen bűncselekmény elkövetésének, másodlagosan bizonyítottság hiányában való felmentés; bűnösség esetén a bűnösség alapesetben való megállapítása és a büntetés jelentős enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.