Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. január 05.

Frissítve: Nem szaladt el az azeri embercsempész - öt törököt szállított az osztrák határhoz

A 87-es főúton állítottak meg egy lengyel rendszámú Fiat személyautót a rendőrök. Az embercsempész meg sem próbált elmenekülni. Az elmúlt hónapokban többen próbálkoztak a futással, de mindig hasalás és bilincselés lett a vége.

Frissítés: A Vas VMRFK közleménye:

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a járőrök, 2023. január 5-én a délelőtti órákban, a 87-es számú főúton, Szombathely térségében ellenőriztek egy lengyel rendszámú gépkocsit, amelyet egy azeri állampolgárságú férfi vezetett.

A magukat töröknek valló férfiakat visszaszállítják a szerb határhoz Fotó Vas VMRFK

A járműben a sofőrön kívül további öt, magát az ellenőrzés során török állampolgárnak mondó személy utazott. Az intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az azeri sofőrt őrizetbe vették, az ötr török migránst visszaszállítják a szerb határhoz Fotó: Vas VMRFK

Az azeri sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az azeri sofőrt őrizetbe vették, az ötr török migránst visszaszállítják a szerb határhoz Fotó: Vas VMRFK

Korábban írtuk: Kőszeg felé haladt a 87-es főúton egy lengyel rendszámú Fiat személyautó csütörtökön délelőtt, amikor rendőrautók kényszerítették megállásra a járművet a Söptei út közelében. Ott, ahol korábban egy embercsempész a szántóföldre hajtott a hamis rendszámú járművével és elszaladt, de őt is elfogták.

Helyszíni szemle az elfogás után

Az embercsempész információnk szerint öt embert szállított volna az osztrák határhoz. Az elfogás helyéről már jól látszik a Söptei úti rendőrobjektum - korábbi határőrlaktanya -  épülettömbje, ami rossz ómen az embercsempészeknek, mivel sokuk pályafutása szakadt meg pár évre ezen az útszakaszon.

Az embercsempész Fiatja, előtte a bűnözők számára hírhedt kék rendőrségi Skoda, a háttérben a rendőrlaktanya

A helyszíni szemle egy része - a külső nyomrögzítés - zajlott az úttesten, a megállítás helyén, ez alatt kisebb torlódás alakult ki a 87-es főúton. A forgalom rendőri irányítás mellett haladt.

Torlódást okozott a 87-es főúton az embercsempész elfogása

A szemle nagyobb részét, a jármű belsejének vizsgálatát már egy útöbölben végezték a rendőrök.

Szemle a 87-es főúton, elfogás után

Balekok, megszorult emberek, bűnözőknek tartozást törlesztők

Korábbi videónkban hosszabban beszéltünk arról, hogy az embercsempészek többnyire nem ismerik a körülményeket és a megbízóikat. Sokan a diákhitelüket és ilyen-olyan tartozásukat próbálják kifizetni a sikeres fuvarok után kapott pénzből. A megbízók viszont tudják, hogy előbb-utóbb buknak az embercsempészek, de mindig lesznek olyanok, akiknek az alvilág tett valamilyen szívességet korábban, amit "illik" viszonozni.

A lebukott embercsempészekre (számukra) jobb esetben 2-2,5 év, rosszabb esetben 5-7 év letöltendő szabadságvesztést szab ki a bíró. A legtöbben néhány nap alatt megkapják a jogerős bírósági ítéletet. Azokban az esetekben, ahol az embercsempész balesetet, vagy személyi sérülést okoz, esetleg szardíniaként egymás mellé préselt embereket szállít a tárgyalásig több hónap telik el, de őket jellemzően a magasabb büntetési tételek fenyegetik.

Az elfogott, hazánkban illegálisan tartózkodó menekülteket visszaviszik a szerb határhoz és kitoloncolják. Ők jellemzően már másnap újra bejutnak Magyarországra. Nem ritka, hogy valaki már 3-4-szer is próbálkozott.

 

 

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.