Barion Pixel
Szerző: 112Press / nyugat.hu / Szombathelyi Járásbíróság 2019. október 31.

4 év 6 hónap a Barátság utcai gyújtogatónak - Az új lakóhelyén is garázda volt

A 112Press élő videóban figyelmeztetett arra, hogy a férfi időzített bomba, majd hetekkel később szintén élő adásban mutattuk meg, ahogy oltják a teljesen kiégő lakását a szombathelyi háztömbben.

Nem jogerős ítélet született egy olyan férfi ügyében, aki egész lakóközösségek életét keserítette meg. Az illető azután, hogy  beköltözött a házba időnként tüzet gyújtott a szombathelyi, lakótelepi lakásban. A szomszédok féltek attól, mikor terjed tovább a tűz és amitől tartottak, az be is következett, a férfi lakása teljesen kiégett, károsítva a szomszédai lakását is.

A férfi lakása a tűz után

Még a nagy lakástűz előtt egy élő bejelentkezésben számoltunk be arról, hogy ha senki nem csinál semmit, akkor akár komolyabb baj is történhet. Sajnos nekünk is igazunk lett, igaz, emberéletben nem esett kár. A férfi nem csak a gyufával bánt könnyelműen, hanem a hangjával sem spórolt, ordított, rúgott és testi erejét a lépcsőházban elhelyezett cserepes virágokon is demonstrálta. Időnként a legyőzött növényeket kihajította az ablakon, "visszaengedve őket a természetbe".

cl

A lakástűz után a férfit Szombathely belvárosába költöztették, de ennek az ott lakók nem tudtak szívből örülni. A férfi folytatta garázda életmódját. A Kiskar utcában a "Magellán Center" felől érkezők többször rácsodálkozhattak a legnagyobb hidegben is alsónadrágban erkélyen álló férfira, aki monológokat adott elő saját öklének, vagy egy sörösüvegnek, amit utána ki is végzett. A trágár, összefüggéstelen szövegek is sejtetni engedik, hogy nincs minden rendben a férfival, aki a vörösiszap-katasztrófában veszítette el addigi lakását.

A bírósági ítéletről a nyugat.hu számolt be.

A tényállás lényege szerint a vádlott 2017. májusa és 2018. januárja között legalább ötször gyújtott tüzet a Szombathelyen a Barátság utcában található ötszintes panelben. Négy alkalommal a tüzet önként eloltotta, azonban 2018. január 24-én a lakása nagyobb szobájában a felhalmozott papírból, ruhaneműkből, sörösdobozokból álló hulladékkupac meggyújtása után az ingatlant elhagyta, majd a tüzet a tűzoltók oltották el.

A tűz terjedése során a szoba kiégett a benne található bútorokkal együtt, az erkélykorlát drótüveges betétei megrepedtek. A lakás felett található másik lakás erkélyének ablaküvegei ugyancsak megrepedtek, az erkélyajtó a keletkezett hő hatására eldeformálódott.

A tűz miatt közveszélyes helyzet alakult ki,mivel a keletkezett füst és mérgező gázok a társasház szellőzőrendszerén keresztül bejutottak a lakás feletti III. és IV. emeleti lakásokba, továbbá a lépcsőházba, így a lakók élete, testi épsége mind a lakásukban, mind az onnan történő menekülés során közvetlen veszélybe került.

A felsőbb szintekre bejutott forró füst, éghető gázok hatására reálisan számolni lehetett az éghető faanyagok öngyulladásával is. Az erkélyről kiáramló hő következtében fennállt annak reális veszélye is, hogy begyullad az épület hőszigetelése. A tűz továbbterjedése a többi lakásra, a társasház szerkezetére a szakszerű tűzoltói közreműködés következtében hiúsult meg, azonban az épületben tartózkodó – előre meg nem határozható számú - személy élete, testi épsége és pontosan meg nem határozható körű vagyontárgyak így is veszélybe kerültek. A vádlott a cselekményét felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtásának próbaideje alatt követte el.

Garázdaság vétsége miatt azért indult eljárás a vádlott ellen, mert 2019. február 08-án a szombathelyi Kiskar utcában található társasház előtt az utcán ittas állapotban kiabált, majd a lépcsőház a bejárati ajtajának üvegét szándékosan betörte.

A Szombathelyi Járásbíróság a két ügyet egyesítette, és bűnösnek mondta ki a vádlottat mindkettő bűncselekményben, ezért őt halmazati büntetésül 4 év 6 hónap börtönre ítélte, 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá elrendelte a korábban felfüggesztett 2 év börtönbüntetés végrehajtását is. Az ítélet nem jogerős, mivel a vádlott és a védő a közveszély okozás bűntettében felmentésért, míg a garázdaság vétségében enyhítésért jelentett be fellebbezést, az ügyész az ítéletet tudomásul vette.

Lakástűz Szombathelyen a Barátság utcában
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.