Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség / Fotó:112Press 2018. december 03.

Egészségügyi termékebemutatókon csapták be az idős embereket országszerte

Több mint 94 millió forint kárt okoztak azok a csalók, akik 345 idős embert csaptak be termékbemutatókon. Elhitették velük, hogy súlyos betegek és csak az általuk kínált termékektől remélhetnek gyógyulást.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség 52 vádlottal szemben emelt vádat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt, akik a vád szerint 345 sértettet csaptak be termékbemutatókon gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékek értékesítésével és nekik összesen több, mint 94.000.000 forint kárt okoztak.

termekbemutato1


A vád szerint két vádlott elhatározta, hogy elsősorban idős és egészségügyi problémákkal küzdő sértettek részére adnak el gyógyhatás kiváltására alkalmatlan eszközöket, és az értékesítés során a sértetteket megtévesztik. Az egyik vádlott ehhez különböző cégeket szerzett meg olyan vádlott-társai neve alatt, akik ténylegesen nem voltak a cégek tulajdonosai
és tevékenységet sem végeztek bennük.

A vádlottak telefonos központokat működtettek Budapesten, Tatabányán és Győrben, melyek feladata az volt, hogy ingyenes egészségügyi felmérésre hívják meg a leendő ügyfeleket. A vádlottak az értékesítés érdekében helyiségeket béreltek Szombathelyen, Pécsen, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten és Érden, valamint alkalmazottakat vettek fel azzal a céllal, hogy az ügyfeleknek egészségügyi felmérést színleljenek, a sértetteket megtévesszék az egészségügyi állapotuk súlyosságáról és a gyógyhatás kiváltására alkalmatlan termékeket értékesítsék.

termekbemutato3


I. és II. r vádlottak és a közvetlen irányításuk alatt a fenti városokban működtetett csoportok vezetői határozták meg a vádlott – társaik feladatát, utasításokat, tanácsokat adtak nekik, hogy az üzletekben megjelenő, jellemzően idős személyeket milyen módon tévesszék meg. Az utasítások között szerepelt, hogy olyan látszatot kell kelteni, hogy a terméket kínáló személy orvos, vagy egészségügyi dolgozó, ezért viseljen fehér köpenyt, a nyakukban lehetőleg legyen fonendoszkóp, keltsék orvosi vizsgálat látszatát, és a látszólagos vizsgálat után közöljék az ügyféllel, hogy súlyos beteg, betegsége pedig javulni fog, ha megveszi a kínált terméket.
A vádlottak azt állították, hogy a kínált terápiamatrac, alvásgarnitúra, légtisztító, lágylézer karóra, illetve különböző masszírozó készülékek alkalmasak a színlelt állapotfelmérés során megállapított súlyos, életveszélyes állapot kezelésére, gyógyítására.

termekbemutato2

A vádlottak 345 sértettet tévesztettek meg a fenti módszerrel jogtalan haszonszerzés érdekében, és nekik összesen több mint 94,7 millió forint kárt okoztak.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség 45 vádlottat bűnszervezetben elkövetett több rendbeli csalás bűntettével vádol, és velük szemben jellemzően fegyházban, illetve börtönben végrehajtandó szabadságvesztés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta, míg további 7 vádlottat közokirat-hamisítás bűntettével vádol, akikkel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Képeink illusztrációk!


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.