Barion Pixel
Szerző: Budapesti Nyomozó Ügyészség 2018. november 15.

Emberkereskedelemmel is meggyanúsították az idős és sérült emberek lakásaira utazó csalók egyikét

Sanyargatással, személyi szabadság korlátozásával és kizsákmányolással - azaz emberkereskedelem bűntettével - is gyanúsítják a 2018. november 13.-án elfogott gyanúsítottak egyikét, akik idős és sérült emberek hiszékenységét kihasználva kötöttek eltartási és életjáradék szerződéseket, a sértettek ingatlanjainak fejében.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az egyik gyanúsítottal szemben újabb bűncselekmény, nevezetesen emberkereskedelem minősített esetének megalapozott gyanúját is közölte. A nyomozó ügyészek három gyanúsított letartóztatását indítványozták.

Fotó: TEK

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Budapesti Nyomozó Ügyészség összehangolt akció eredményeként 10 személyt – köztük négy ügyvédet – hallgatott ki gyanúsítottként időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

A nyomozó ügyészek az ügy egyik gyanúsítottjával azóta újabb bűncselekmény megalapozott gyanúját közölték. A rendelkezésre álló adatok szerint, 2017. év elején a gyanúsított és élettársa egy 88 éves férfit oly módon tévesztettek meg, hogy a sértett előtt testvéreknek adták ki magukat, majd miután a bizalmába férkőztek, rávették, hogy vegye feleségül a nőt. Ezt követően családostul beköltöztek az időskorú sértett lakásába, őt pedig a lakás egy kis helyiségébe költöztették. Az ezt követő időszakban rendszeresen elkérték a pénzét, volt olyan, hogy erőszakkal megakadályozták, hogy elhagyja a lakást, valamint tettlegesen bántalmazták.

Fotó: TEK

A fenti cselekmény személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére, a sértett sanyargatásával, kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntette, személyi szabadság megsértésének bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett csalás bűntette megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben három gyanúsított – köztük az egyik ügyvéd – letartóztatására tett indítványt, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a tanúk befolyásolásával vagy más módon veszélyeztetnék a bizonyítást, valamint az esetleges újabb bűncselekmények felderítését megnehezítenék. Emellett a bűnismétlés veszélye is reális.

A letartóztatás elrendelése tárgyában a Budai Központi kerületi Bíróság nyomozási bírája várhatóan a mai napon hoz döntést.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.