Szerző: Magyar Közút 2022. április 13.

Önműködő terelőrendszer az autópályákon - feltűnőbbek a jelzések, biztonságra törekszik a Magyar Közút

Az úton dolgozók és a közlekedők biztonságot kívánja növelni a Magyar Közút az úgynevezett „drop and pick” előjelző készlettel, ami egy önlerakó, változtatható jelzésképű táblával működő terelőrendszer.

Európában összesen kilenc ilyen készlet létezik, ebből öt a Magyar Közút tulajdonában van, melyek az M0-s autóúton és az M1-es autópályán segítik a biztonságosabb munkavégzést.

Drop and pick terelőrendszert alkalmaz a Magyar Közút Fotó: MK videókép

A Magyar Közút az utóbbi években műszaki, humán és kommunikációs téren is kiemelt figyelmet fordít a gyorsforgalmi utakon kialakított munkaterületek biztonságosabbá tételére is.

Drop and pick terelőrendszert alkalmaz a Magyar Közút Fotó: MK videókép

Ennek részeként szerezték be az itthon és világszinten is egyedinek számító új előjelző készleteket, amelyek egy hordozó-lerakó tehergépjárműből, két változtatható jelzésképű táblás modulból, egy terelőnyíl modulból és egy konzolos változtatható jelzésképű táblás előjelző utánfutóból állnak.

Drop and pick terelőrendszert alkalmaz a Magyar Közút Fotó: MK videókép


Az új eszközöket videón mutatta be a társaság.

Az előjelző autókat igénylő, hagyományos táblás terelési módszerhez képest ez az előjelzés kisebb humán erőforrást igényel, ezzel is védve a dolgozókat, továbbá a virtuálisan megjeleníthető, animált jelzésképeknek köszönhetően sokkal feltűnőbb és
könnyebben, biztonságosabban aktualizálható az adott munkavégzéshez, forgalomkorlátozáshoz igazítva. A tábla benyúlik a sáv felé anélkül, hogy magassági akadályt képezne, így például a magasan ülő kamionosok is hamarabb, már nagyobb távolságból észrevehetik a kihelyezett, munkaterület közeledtére figyelmeztető jelzéseket, illetve a kamionok sem takarják ki a belső sávban haladó személyautók elől a közutas előjelzéseket.

Drop and pick terelőrendszert alkalmaz a Magyar Közút Fotó: MK videókép

Az utánfutó különböző jelzőfényekkel is rendelkezik, ezzel is növelve a vizuális látványt és így a forgalombiztonságot.
A Magyar Közút 2000 óta 19 munkatársát veszítette el munkaterületeken figyelmetlen közlekedők miatt. A társaság ezért arra kéri a közlekedőket, hogy a munkavégzésekre figyelmeztető jelzéseket vegyék komolyan, tartsák be az ideiglenes sebességkorlátozásokat, soroljanak be időben a munkaterületek előtt és vezetés közben csak és kizárólag a forgalomra, a vezetésre koncentráljanak, hogy elkerülhetőek legyenek a tragikus kimenetelű balesetek.

Drop and pick terelőrendszert alkalmaz a Magyar Közút Fotó: MK videókép


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.