Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. november 05.

Dilemma: Mit jelent a legfelső jelzőtábla?

Egy vasi település egyik utcáján futottunk bele ebbe a táblacsoportba. A legfelső tábla az érdekes. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a járművezetők szerint tolerálható-e egy ilyen "kreatív" megoldás?

Gépjárművezetők figyelmébe ajánljuk a táblacsoport legfelső tagját. Biztosak vagyunk benne, hogy szinte minden járművezető tisztában van a jelentésével.

A látszat csal, ez nem egy mindkét irányból behajtani tilos tábla akar lenni

Elvileg az egy "mindkét irányból behajtani tilos" tábla, ami alatt egy "útszűkület balról", valamint egy "úton folyó munka" tábla található. Ha mindkét irányból tilos a behajtás, akkor elvileg ennek a kiegészítésnek nincs jelentősége, hiszen az úton tiltott a gépjármű forgalom, hacsak nem a gyalogosokat célozták meg vele.

Megfordulás közben azonban kiderült, hogy a felső táblát rejtett jelentéssel ruházták fel, amit csak közelről lehet észlelni sötétben és csak akkor, ha az autó fényszórója nem világítja meg közvetlenül a táblát. Mutatjuk.

Közelebbről már nem egyértelmű, mit jelent a legfelső tábla

A kreatív mester egy 30-as számot rittyentett a mindkét irányból behajtani tilos táblára, azzal az elképzeléssel, hogy ez innentől fogva sebességkorlátozó tábla. De vajon elfogadható-e ez így? Szerintünk nem. Ilyen alapon ugyanis bárki kedvére módosítgathatná a táblákat egy fekete filctoll birtokában, vagy akár nyomtathatna is ilyeneket.

A firka vajon elfogadható sebességkorlátozó táblának a behajtást tiltó tábla helyett?

Kíváncsiak vagyunk járművezető olvasóink véleményére is. Elfogadhatónak tartják-e a képen látható módszert, vagy ragaszkodnak az előírásoknak megfelelő, szabványos táblákhoz? És vajon a rendőrség a tábla melyik verzióját venné figyelembe egy közlekedési baleset esetén, amely a tábla hatálya alatti útszakaszon történt? Kérjük írják meg vonatkozó Facebook-bejegyzésünknél!

(A képen látható táblát információink szerint nem a Magyar Közút helyezte ki, hanem a település önkormányzata.)

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.