Barion Pixel
Szerző: ORFK-OBB /Videó: 112Press 2019. január 04.

Díjat kapott a TISPOL EDWARD programja

A Földön a nyolcadik vezető halálozási ok a közúti baleset, amelyik megelőzi a sorban az AIDS-et és más súlyos betegségeket. Az EDWARD program a közlekedésbiztonságra irányítja rá a figyelmet. A TISPOLnak ezt az európai programját tüntették ki Mihály Herceg Nemzetközi Közúti Biztonsági Díjjal.

A TISPOL (European Traffic Police Network) képviselői Karácsony előtt a londoni Savoy szállodában vették át a Mihály Herceg Nemzetközi Közúti Biztonsági Díjat, melyet az EDWARD projektnek ítéltek oda.

A TISPOL 2016. óta minden évben, szeptember hónapban meghirdeti az úgynevezett EDWARD Napot. Az Európai Bizottság által is támogatott kezdeményezés célja, hogy a megjelölt napon (2018-ban szeptember 19-én) senki ne veszítse életét Európa közútjain. Az „EDWARD” egyébként mozaikszó, az European Day Without a Road Death (Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül) szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

A londoni ünnepségen, amelyen számos nemzetközi vezető közúti biztonsági szakember vett részt, a díjat személyesen Mihály brit királyi herceg (teljes nevén: Michael George Charles Franklin of Kent, a Windsor-ház tagja, II. Erzsébet brit királynő unokatestvére) adta át.

Fotó: ORFK-OBB

Mihály herceg gratulált a TISPOL képviselőinek, valamint méltatta az EDWARD projekt kiemelkedő szerepét és elkötelezettségét az európai közlekedésbiztonsági tudatosság növelésében.

Az eseményt követően Paolo Cestra, a TISPOL elnöke kijelentette: „Hálás vagyok Mihály hercegnek és a díjazásban részt vevő bíráknak az elismerésért, mely segítségével tovább növelhetjük az EDWARD program ismertségét és hatékonyságát, továbbá bővíthetjük annak a lehetőségét, hogy kedvező változásokat érhessünk el a közlekedésbiztonság terén Európában és azon túl.

Aidan Reid, a TISPOL főtitkára és korábbi elnöke az alábbiakat nyilatkozta: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az EDWARD projekt keretében megvalósult jó gyakorlatokat és hatékony együttműködést Mihály Herceg díjjal tisztelték meg. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy még számos feladat áll előttünk a közúti áldozatok csökkentése terén. Az elmúlt héten az Egészségügyi Világszervezet jelentése kimutatta, hogy a közúti balesetek ma már a gyermekek és fiatal felnőttek globális gyilkosai, hiszen ez a fő oka az 5-29 évesek halálozásának.

Földünkön a közúti balesetek mára a nyolcadik vezető halálozási oknak számítanak, megelőzve az AIDS-et és számos más súlyos betegséget. Természetesen az EDWARD projekt önmagában nem jelenthet megoldást. De biztos vagyok abban, hogy elkötelezettségünk és az egész éves végrehajtási és egyéb erőfeszítéseink jelentősen hozzájárulhatnak a közúti biztonság javításához, új módszerek megtalálásához, és mindezek által az emberi életek megmentéséhez.”

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság minden évben programokkal járult hozzá az EDWARD projekt sikeréhez, és 2018-ban első alkalommal jelenthettük be örömmel, hogy az EDWARD napon, azaz szeptember 19-én senki nem veszítette életét hazánk közútjain.

Videónk a 2018. szeptember 19.-én Szombathelyen megtartott EDWARD napi gyerekprogramon készült.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.