Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály Fotó: Balogh Eszter tű. főhadnagy / Olvasó / Tánczos Mihály 2024. június 13.

A diákokkal felborult busz oldala a kerekekre állítás után – olvasóink kérésére

Többen is rákérdeztek a kőszegi buszbaleset után, hogy a busz oldaláról miért nem mutattunk képet a műszaki mentést követően. A válasz egyszerű: már nem voltunk ott, mivel egy súlyosabb balesethez mentünk. De most megmutatjuk a jármű oldalát.

Ahogyan arról a helyszínről beszámoltunk, osztálykiránduláson lévő általános iskolás gyerekekkel dőlt az oldalára egy autóbusz 2024. június 12.-én délelőtt. A balesetben a harmincból hat diák könnyű sérülést szenvedett.

---Kérjük, iratkozzon fel Youtube-csatornánkra! Köszönjük!---

A karcolásokkal megúsott baleset nagyrészt annak is köszönhető, hogy a gyerekeknek használniuk kellett a biztonsági öveket utazás közben. (Bízunk benne, hogy ez sok tanár és kísérő számára tanulságul szolgál más buszos osztálykirándulásoknál.)

Diákokat szállító busz balesete Kőszeg és Horvátzsidány között

A nedves töltésen már kis sebességgel lehajtó busz egy erdős szakasz szélén az oldalára dőlt. A jármű utasai a tetőn lévő (de a borulás után könnyen elérhető) vészkijáraton tudták elhagyni a buszt.

A vészkijáraton hagyta el az oldalára dőlt buszt a 34 utas és a sofőr

Azt a tegnapi képeinkből csak sejteni lehetett, hogy a Setra oldala nem roncsolódott súlyosan, mivel nem volt látható jele annak, hogy valami átszakította volna az oldalelemeket és a jármű eleje is megállt egy tuskó előtt.

Oldalára borult busz Kőszeg és Horvátzsidány között - hat diák könnyű sérüléseket szenvedett

Több olvasónk is hiányolta a műszaki mentés-, a jármű kerekekre állítása után készült képeket, amikből jobban felmérhető a roncsolódás. Mivel mi Kőszegről a  buszbalesettel csaknem egyidőben, Répcelak közelében történt halálos kimenetelű balesethez mentünk át, így a kerekekre állításról nem tudtunk felvételt készíteni, de utólag meg tudjuk mutatni a hiányolt képeket.

Busz műszaki mentése Kőszeg közelében

A fotókon jól látszik, hogy a busz oldala nem ütközött nagyobb fával, tuskóval és az oldalra dőlés is már kis sebességgel történt.

Az erdő szélén oldalára dőlt buszon nem keletkezett nagyobb rongálódás a balesetben

Szintén nagy szerencse, hogy az utasok melletti oldalüvegek sem törtek ki.

Az erdő szélén oldalára dőlt buszon nem keletkezett nagyobb rongálódás a balesetben

Azt teljesen általánosságban mondjuk, hasonló, komolyabb sérülés nélkül megúszott esetek alapján, hogy a gyerekek egy ilyen jellegű balesetet jellemzően nem tragédiaként élnek át, hanem nagy kalandként. Ezt tapasztaltuk a mostani esetnél is, a diákok nyugodtak voltak, sokan mosolyogtak és kapkodták a fejüket a történések láttán. Ebben nagy szerepet játszottak a tanáraik, akik szintén higgadtan végezték a dolgukat.

Ilyenkor fontos, hogy a helyszínre érkező szülők bármennyire is idegesek, de ne sírva és feldúltan rohanjanak oda a gyerekekhez, megijesztve és esetleg megríkatva az addig nyugodt kicsiket. Szintén fontos, hogy senki ne vigye el a gyerekét anélkül, hogy szólna a tanároknak, kísérőknek.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.