Barion Pixel
Szerző: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság / 112Press 2021. április 15.

A mobil labor mérési eredményei a devecseri raktártűznél - olvasónk kérésére

Több olvasónk is feltette a kérdést az elmúlt hetek nagyobb tüzeinél, hogy mit mér a Katasztrófavédelmi Mobil Labor? Többen kételkedtek abban, hogy bármit is mérnének. Rákérdeztünk a Katasztrófavédelemnél és választ is kaptunk a kérdésre.

Többször belefutottunk már Katasztrófavédelmi Mobil Laborral kapcsolatos kérdésekbe élő bejelentkezéseinknél, vagy cikkeinknél, Facebook bejegyzéseknél. Mutatunk egy jellemző kérdést:

KML-lel kapcsolatos kérdés egy tűzeset beszámolójánál

A devecseri tűzesettel kapcsolatban rákérdeztünk a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a mért adatokra és a válasz is megérkezett, közérthető formában, magyarázattal.

"A katasztrófavédelmi mobil laborok (a továbbiakban: KML) feladata a veszélyes anyagok környezetbe kerülésével járó balesetek és tűzesetek során a beavatkozói állomány, a lakosság és az anyagi javak védelme.  A hivatásos katasztrófavédelem műszerei a közvetlen egészségkárosodás megelőzését szolgálják."
 
 

 

"Kiemelt feladat a veszélyeztetett terület felderítése, a mintavételezés, valamint meteorológiai adatok figyelembevételével a lehetséges terjedés meghatározása. A KML mindezek alapján a kárhelyparancsnok számára biztosítja a lakosságvédelmi döntések támogatását" - írta megkeresésünkre adott válaszában Csondor Henrietta tű. hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
 
A KML (jobbra) egy szombathelyi tűzesetnél
 
"A devecseri tűzeset során két KML végzett méréseket a tűzeset közelében, illetve Devecseren kívül Oroszi és Borszörcsök településeken, valamint Somló közelében is. A tűzesettel szomszédos telephelyen a formaldehid (CH2O) koncentrációja rövid ideig meghaladta a riasztási szint határértékét  – mindezt a mérési eredményeket összefoglaló táblázat 4-8. sorai is tartalmazzák –,  ezért a kárhelyparancsnok az érintett szomszédos telephelyen 60 fő elzárkóztatásáról intézkedett."
 
A Katasztrófavédelem tételes táblázattal és magyarázattal válaszolt kérdéseinkre
 
"A folyamatos méréseket követően a veszélyes anyag koncentrációjának határérték alatti mérési eredményei alapján a lakosságvédelmi intézkedést feloldották. Az eset elhúzódó jellege miatt a KML 2021. április 1-jén is végzett méréseket, ekkor nem volt káros anyag kimutatható a levegőben."
 
Mérési eredmények - 2. táblázat
 

A tűzeset leírása

A devecseri raktárépületben március harmincegyedikén keletkezett tűz egy kétezer-hatszáz négyzetméteres építmény hétszáz négyzetméternyi részén pusztított. A területen összehordott gumigranulátum és bálázott, újrahasznosított műanyag égett. A tűzoltók nagy erőkkel, két megyéből vonultak a helyszínre. Az egységek összehangolt, kitartó munkával, a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett harmincöt óra alatt fékezték meg a lángokat.

Fotó: Borsodi Zoltán RTL Klub

Az ajkai, a pápai, a veszprémi, a badacsonytomaji és a keszthelyi hivatásos tűzoltók munkáját a devecseri önkéntesek támogatták. A helyszínen tizenhét gépjárművel, összesen negyvennyolc tűzoltó vett részt az oltásban. Két katasztrófavédelmi mobil labor végzett folyamatosan méréséket a helyszínen és a szélirányban lévő, környező településeken, lakott területen egészségre káros mértékű veszélyes anyagot nem mutattak ki a levegőben. A tüzet vízzel, oltóhabbal oltották, majd miután visszahűtötték az égő anyagot, megkezdték annak földdel való letakarását. Az éjszaka folyamán négy tűzoltó gépjárművel tűzoltók felügyelték és tovább oltották a területet.

Raktárépületben lángoltak autógumik Fotó: Borsodi Zoltán

A megfeszített, kimerítő munka ellenére személyi sérülés nem történt, és a tűzoltótechnika is jól vizsgázott. Műszaki meghibásodás nem történt a beavatkozás során.

Katasztrófavédelmi Mobil Labor egy egyetemi gázszivárgás gyanújánál, Szombathelyen

Az oltáson dolgozó tűzoltók munkáját munkagépek segítették, amelyekkel másnap sikerült teljesen földdel befedni a még izzó részeket, így akadályozva meg, hogy visszagyulladjanak és füst képződjön.

A katasztrófavédelem tűzvizsgálatot indított a tűz keletkezési okának kiderítésére.

 

 

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.