Szerző: ORFK / Országos Meteorológiai Szolgálat 2019. december 02.

Csúszós utakra figyelmeztet a rendőrség - téliesre fordult az időjárás az ország több részén

Az ország északkeleti harmadán hétfő estig 2-8 centiméter, a hegyekben akár 15-20 centiméter friss hó eshet. Az ország más tájain eső, havas eső várható. A magasabban fekvő tájakon erős lehet a szél, amely hófúvást okozhat, illetve jégréteg is kialakulhat. A Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén ónos eső is előfordulhat.

Fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez, mivel a balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban.

  • Csak a téli közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljon útnak! Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok állapotára!
  • Elindulás előtt tisztítsa meg a hótól borított járművét és gondoskodjon arról, hogy semmi ne zavarja a szabad kilátásban!
  • Óvatosan válassza meg autója sebességét, ügyeljen a megfelelő követési távolság betartására! Számoljon azzal, hogy nedves, csúszós úton a jármű féktávolsága megnő!
  • Jegesedésre különösen hidak és felüljárók útburkolatán lehet számítani, ezért ilyen helyeken kellő időben csökkentse járműve sebességét!
  • Legyen gépkocsija csomagtartójában hólánc, hólapát, vonókötél, elemlámpa, láthatósági mellény és pokróc! 
  • Öltözködjön rétegesen! Legyen önnél megfelelő mennyiségű folyadék és feltöltött akkumulátorral rendelkező mobiltelefon is!
  • Hosszabb útra történő elindulás előtt tájékozódjon az időjárási körülményekről és az útviszonyokról!
  • Sűrű ködben használjon ködlámpát!

Csúszós útra figyelmeztet a Magyar Közút

A rendőrség által felsoroltakon túl még hozzátesszük, hogy célszerű italt és némi tartós élelmiszert (pl. kekszet, csokoládét) is betenni az autóba, hiszen bármikor kerülhet hosszú torlódásba, lezárásba a járművezető baleset miatt.

A járműből autópályán és autóúton mindenképp, de lehetőség szerint máshol is jólláthatósági mellényben szálljanak ki rossz látási viszonyok esetén. Az idben észlelés életet menthet. (December elsején az M1 autópályán gázolt halálrta egy külső sávban tartózkodó gyalogost egy jármű Győr térségében.)

Fontos, hogy a járművezetők több időt szánjanak az elindulásra, hogy legyen idejük letakarítani az ablakokat, hogy ne vakon tegyék meg az első néhány kilométert, veszélybe sodorva nem csak magukat, de a többi közlekedőt is.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.