Szerző: Magyar Posta 2021. június 17.

80-szor több vámeljárásra számít a Magyar Posta július 1-től - Csökkennek a vámeljárás díjai

Az uniós jogszabályi változáshoz igazítja vámeljárási díjait a Magyar Posta. Az új díjstruktúra az online fizetést ösztönzi, magánszemélyek számára kifejezetten alacsony díjakkal. A most közzétett díjak a jogszabályi változással párhuzamosan 2021. július 1-től hatályosak.

2021. július 1-től megszűnik az Európai Unión kívülről rendelt, kisértékű, azaz 22 euró alatti termékek áfamentessége, és ettől az időponttól kezdődően vámeljárás, valamint áfafizetési kötelezettség lép fel.

Az Európai Unión kívülről rendelt termékek alapvetően áfa- és vámkötelesek jelenleg is, hiszen az uniós vámhatáron kívülről érkeznek. Ugyanakkor eddig az uniós jogszabály lehetőséget adott arra, hogy a 22 euró alatti termékek behozatala áfamentességet élvezzen. Ez a mentesség szűnik meg július 1-től, ami nem csupán áfafizetési kötelezettséget jelent, hanem egyúttal kötelező vám elé állítást is. A 22 euró feletti értékű termékekre vonatkozóan a Magyar Posta eddig is végzett vámkezelést, egységesen 3500 Ft-ért.

A jogszabályi változással egyidejűleg a Posta a vámkezeléshez egy teljesen új díjrendszert alakított ki, amely a termékek értékével arányosan, sávosan határozta meg díjakat. Így 10 eurós termékérték alatt, online fizetés esetén mindössze 399 Ft, 10-22 euró között 499 Ft lesz a vám elé állítás díja. Amennyiben nem online, hanem utánvéttel, azaz kézbesítéskor fizet a címzett, úgy a díj magasabb lesz: 799 és 899 Ft.
Értéktől független, 399 Ft-os egységes díjat állapított meg a Posta arra az esetre, amikor a termék értéke nem haladja meg a 150 eurót és a vásárló a megrendeléskor a webshopnak az ÁFA-val megemelt árat fizet ki online. Az ÁFA kifizetése azonban hiába történik meg előre a vásárláskor, a vámkezelés akkor is kötelező.

Vámkezelési díjak magánszemélyek részére:

Értékhatár Online fizetés Utánvétes fizetés
Ha csupán a termék árát fizette meg rendeléskor
0-10 EUR 399 799
10,01-22 EUR 499 899
22,01-50 EUR 599 999
50,01-100 EUR 899 1399
100,01-150 EUR 1399 1899
Ha rendeléskor a termék árát és az ÁFA-t is megfizette
0-150 EUR 399 799

Az áfamentesség megszűnése miatt a vámeljárások száma előzetes becslések szerint 70-80-szorosára is nőhet. A küldemények gyors feldolgozásának előfeltétele, hogy rendelkezésre álljanak a címzetti adatok, valamint a vámeljáráshoz szükséges információk, ezért különösen fontos, hogy rendeléskor az email címet és a telefonszámot is megadják a vásárlók, ellenkező esetben ajánlott levélben tudja értesíteni a Posta a címzettet a küldemény érkezéséről.

A Posta a jogszabályi változásra több milliárdos beruházás keretében informatikai fejlesztéssel, automatizált eljárással készült, valamint logisztikai kapacitásbővítést hajtott végre.

További információ a változásokról itt érhető el.

A Magyar Posta korábbi tájékoztatója


A legfontosabb változások:

  •     2021. július 1-jétől az Európai Unió valamennyi országában, így Magyarországon is megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége. Egységesen valamennyi 150 eurónál alacsonyabb értékű áru után áfát kell fizetni.
  •     Az Európai Unióba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.
  •     A Magyar Posta a 150 euró érték alatti áru tartalmú küldemények vámkezelését, vám elé állítását jogszabályi felhatalmazás alapján a NAV-val közösen kialakított speciális vámkezelési eljárás keretében, automatikusan végzi. A vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik, gyorsítva és egyszerűsítve a 3. országból származó, áru tartamú küldemények vám elé állítását.
  •     A magánszemélyeknek érkező küldeményeknél a postai vámügynöki szolgáltatás díja sávosra változik. Az új folyamatban elsődlegesen az online fizetést javasoljuk, amelyhez díjelőny is társul!

A következő táblázat tartalmazza a 2021. július 1-jén érvénybe lépő, 150 euró alatti értékű, magánszemélyeknek szóló küldemények vámkezeléséhez kapcsolódó főbb postai vámügynöki szolgáltatási díjakat:

 
Szolgáltatás Szolgáltatás tartalma Értékhatár Online fizetés Utánvétes fizetés
Automatikus postai vámkezelés Csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal való vámkezelés magánszemélyek részére,
Special Arrangement (SA) alkalmazásával történő áfafizetéssel
(a címzett a Magyar Postán keresztül fizeti meg az áfát).
0-10 EUR 399 Ft 799 Ft
10,01-22 EUR 499 Ft 899 Ft
22,01-50 EUR 599 Ft 999 Ft
50,01-100 EUR 899 Ft 1 399 Ft
100,01-150 EUR 1 399 Ft 1 899 Ft
Automatikus postai vámkezelés IOSS alkalmazásával Csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal lefolytatott vámkezelés magánszemélyek részére, IOSS áfafizetési mód alkalmazásával (az áfafizetés vásárláskor történik). 0-150 EUR 399 Ft 799 Ft

A postai vámügynöki szolgáltatás további díjtételeit tartalmazó díjszabást itt találod.


A díjtáblázat a 2021. július 1-jétől érvényes, áfával növelt szolgáltatási díjakat tartalmazza, melyek Ft-ban értendők. A mindenkor érvényes szolgáltatási díjakat, az áfa mértékét, és a vámügynöki szolgáltatás részletes igénybevételi feltételeit „A postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételeiben” részletezzük.

Az alábbi táblázatba foglaltuk össze, hogy változnak a vámterhek 3. országból történő árurendelések során:

Vásárolt áru értéke Vámterhek
2021. június 30-ig 2021. július 1-től
0-22 euró között vámmentes/vám eljárás alá nem tartozó küldemény vámmentes, de áfa + értéktől függő, sávos postai vámkezelési díj terheli a küldeményt
22,1 – 150 euró között vámmentes, de áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt
150,1 euró felett uniós vámtétel áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt uniós vámtétel, de áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt

Mire érdemes figyelni a jövőben, ha külföldi webáruházból rendelsz?

A Magyar Posta a külföldi webáruházak többségétől előzetesen megkapja a feladott árutartalmú küldeményed adatait (küldeményazonosító, feladó és címzett adatai, áru megnevezése és értéke), így fontos, hogy mindig teljeskörűen add meg rendeléskor a saját adataid, hogy minél gyorsabb legyen a vámolás folyamata.

  • Mindig valós, teljes nevet (vezetéknév, keresztnév) adj meg!
  • Postacímed a lehető legrészletesebben töltsd ki (ország, település, postai irányítószám, közelebbi cím pontos házszámmal, ha van, akkor lépcsőház, emelet, ajtó).
  • Mindig adj meg pontos e-mail címet és mobilszámot is rendeléskor, mert a küldeményed Magyarországra érkezését követően ezeken fogunk keresni (e-mail/SMS), ha tennivalód van a vámkezelés során (díjfizetés, esetenként adatközlés, dokumentumfeltöltés). A jól megadott adatokkal időt nyersz!
  • Javasoljuk, hogy a rendelésed és a fizetés visszaigazolását vagy ezek képernyőképét mentsd el, mert a vámkezelés során előfordulhat, hogy szükséged lesz rá.

A küldeményed minél gyorsabb kézbesítéséért te is sokat tehetsz: ha családi házban élsz, gondoskodj arról, hogy a házon vagy a kerítésen legyen házszám, és persze legyen postaládád is. Ha társasházi lakásban élsz, a postaládádra írd ki a neved!


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.