Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2021. november 02.

Balesetben elhunytakra emlékeztetnek ma az útszéli mécsesek

November 2-a halottak napja.Ilyenkor nem csak a vadak szemei villannak meg az utak mellett, de nagyon sok helyre került ki mécses is. Olyan helyekre, ahonnan már soha nem térhetett haza az, akiért a gyertyaláng lobog.

Az út széli keresztek, márványlapok talán most azoknak is feltűnnek, akik máskor simán elrobognak ezek mellett. A fény olyan esetekre emlékeztet, amiknek nem szabadott volna megtörténniük. A helyszínek pedig sokszor évek múlva is beszédesek. Egy mély seb, vagy égésnyom a fatörzsön, egy bukósisak a mécsesek között, egy kamion kormánykerék keresztre rögzítve, vagy éppen egy száron több kereszt - mind olyasmi, amin elgondolkodhat az arra elhaladó autós, vagy utasa.

Halálos baleset helyszínén ég mécses a 87-es főút mellett

A Vas megyei utak melletti emlékhelyek, keresztek nagy részének ismerjük a történetét, a legtöbb halálos kimenetelű balesetről beszámoltunk. Az elhunytak között van okozó és vétlen sofőr, utas és olyan, aki gyalogosként rosszkor volt rossz helyen. Értük égnek most a gyertyák. Minden évben gyújtunk mi is mécsest, valahol Vas megyében.
 
Halálos baleset emlékhelye Sorkifalud közelében
 
Meglátogattuk az apró Supermant, aki a hírhedt kereszteződés mellett kitartóan őrzi a kicsi, rózsaszín gyerekcipőt, aminek nem szabadna ott lennie. Egy életre belénk égett az az éjszaka, a súlyosan sérült és a balesetben vétlen édesanya küzdelme a kislánya életéért, a röpke sikerélmény, hogy sikerült az újraélesztés, de az emlékhely rámutat a kegyetlen valóságra, a gyermek életét nem sikerült megmenteni.
 
Halálos baleset emlékhelye Sorkifalud közelében
 
A kereszteződésben ezután  Állj, elsőbbségadás kötelező! tábla váltotta a háromszöget és jól látható útburkolati jeleket festettek fel az alárendelt úton.
 
A szombathelyi Jáki úti temető légifelvételen - Fotó: Tánczos Mihály
 
Elmentünk az elfeledett "Közlekedési balesetben elhunytak emlékoszlopához" is, a szombathelyi Gayer parkba, ahol most szintén apró gyertyalángok lobognak a balesetben életüket vesztettekért.
 
Közlekedési balesetben elhunytak emlékoszlopa Szombathelyen, a Gayer parkban
 
Az oszlop a Zrínyi Ilona és az Aréna utca kereszteződésénél található, a park szélén. (Lásd itt, a Google Maps térképen  )
 
Mécseseink a Közlekedési balesetben elhunytak emlékoszlopánál, Szombathelyen
 
A legújabb emléktábla egy október 5-i, halálos baleset után került ki Szombathely határába, a 86-os főút mellé, ahol egy fiatalember vesztette életét.
 
Halálos motorbaleset emlékhelye Szombathely határában, a 86-os és 87-es főutak közös szakaszán
 
Bízunk benne, hogy a halálos kimenetelű közlekedési balesetek sokakat elgondolkodtatnak és aki tud, az tanul is belőlük.
A Jáki úti temető részlete, Szombathelyen - Fotó: Tánczos Mihály
 
Nem lehet mindent kivédeni és a világ legjobb vezetője is szenvedhet balesetet, de törekedni kell arra, hogy minél kevesebb legyen a súlyos, vagy halálos kimenetelű baleset. Mert majdnem mindenkit vár valaki.
 
Halálos baleset helyszínén ég mécses a 87-es főút mellett
 
Halálos baleset helyszínén ég mécses a 87-es főút mellett
 
Hősi halált halt katona sírhelye Szombathelyen

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.