Barion Pixel
Szerző: TM 2017. november 05.

Egy elfeledett emlékhely a balesetben elhunytak emlékére

A 2009. tavaszán felavatott kopjafánál egy megemlékezést tartottak még abban az évben és azóta talán semmi nem történt az emlékhelynek szánt oszlopnál, a szombathelyi Gayer parkban.

2009. májusában készült kép
 
A halottak napja alkalmából írt bejegyzéseinkre reagált több olvasónk, megemlítve, mennyire veszélyesnek tartják a halálos balesetek helyszínén felállított kereszteket. Volt, aki szerint tiltani kellene az ilyen emlékhelyeket, a hozzátartozók és barátok emlékezzenek csak a temetőben, vagy a balesetek áldozatainak emlékműveinél.
 

 

Erről a hozzászólásról ugrott be, hogy Szombathelyen is van ilyen emlékmű, igaz, hirtelen nem tudtuk megmondani, hogy hol, csak arra emlékeztünk halványan, hogy egyszer jártunk ott, jó pár évvel ezelőtt.

2009. májusában készült kép

Az archívumot felcsapva meg is találtuk, 2009. májusában avatták fel a kopjafát a "balesetben elhunytak emlékére" a szombathelyi Gayer parkban. Még abban az évben, novemberben egy megemlékezést is tartott ott a rendőrség, a polgármester koszorút helyezett el és ez az utolsó rendezvény, amiről tudunk a helyszínen. (Az alon.hu képes beszámolója.)


A kopjafa 2017-ben

A kopjafa a Zrínyi Ilona és az Aréna utcák kereszteződésénél ma is áll a parkban, Gayer Gyula szobra éppen azt nézi a távolban. Mára bebarnult az oszlop, a felirat nehezebben olvasható, mint 8 évvel ezelőtt, így akik a gyalogúton sétálnak jó eséllyel nem is tudják, milyen emlékhely az ott.

Gayer Gyula szobra, jobbján a Fő térről megmentett fával

Hozzátesszük, lehet, hogy sokan mások sem... Amikor fényképeztük a kopjafát egy anyuka haladt el mellettünk a kislányával. A gyerek megkérdezte, mit fotóz a bácsi? Az anya azt mondta, hogy egy emlékoszlopot. Kinek az emlékoszlopát? - faggatózott tovább a kislány, mire az anya közelebb lépett és hangosan mormogva elkezdte olvasni: "BEEALM L... nem tudom, latinul van..." 

És tovább mentek.

A felirat a felületes olvasónak nem biztos, hogy érthető

Távozás előtt gyújtottunk egy mécsest a balesetek áldozataiért. Hosszú évek után talán az elsőt ezen a helyen.

Mécsesünk a balesetek áldozataiért ég

Az eredeti tervek alapján minden évben felvésték volna a fára az előző évben Magyarországon közlekedési balesetben elhunytak számát. A kopjafán ma csak egy adat szerepel: "2008-ban 970 áldozat".

A későbbi évek adatait már nem vésték fel a fára

Ők és az előző, valamint következő években elhunytak is nyugodjanak békében.

Mi pedig teszünk egy kísérletet. Amikor Vas megyében halálos közlekedési baleset történik, akkor gyújtunk egy mécsest a kopjafánál. Lehet, hogy idővel egyre többen jönnek majd rá, milyen célból állították és így olyanok is megemlékezhetnek, akik a helyszínre nem akarnak, vagy nem tudnak elmenni. De az is lehet, hogy egyedül pislákol majd a mécsesünk. Reméljük, ritkán lesz alkalom a gyertyagyújtásra...

A kopjafa 2017-ben

Az európai közúti balesetekben elhunytak számáról egy jól áttekinthető EUROSTAT táblázat található a KSH oldalán. Itt 32 ország adatait lehet áttekinteni 1999-2015. közötti időszakban. Érdekeség, hogy míg a szombathelyi kopjafán 970 áldozatot tüntettek fel 2008-ra, addig a KSH adatai szerint ez a szám 996 fő. A különbség ott van, hogy a KSH figyelembe vette azokat a haláleseteket is, ahol a közlekedési baleset elszenvedője a balesetet követő 30 napon belül hunyt el a kórházban.

Érdekes összehasonlításokra is lehetőségünk van a táblázat alapján. Például jól látszik, a 8,75 milliós lakosú Ausztriában mennyivel kevesebb halálos baleset történik (a kopjafán feltüntetett évben pl. 679 a hazai 996-tal szemben), míg a legtöbb hallálos baleset Németországban és Lengyelországban történik.

Szintén elgondolkodtató adat, hogy miközben a gépjárművek száma egyre nő, addig a halálos áldozatok száma jelentősen csökkent jellemzően 2013-ig, onnantól pedig több országban enyhe emelkedés látható. Természetesen a halálos balesetek száma nem csökkenthető nulláig, viszont a kedvező adatokhoz rengeteget hozzátettek a mérnökök is, akik egyre biztonságosabb autókat terveznek. És természetesen a sokak által utált rendőri ellenőrzések is hozzásegítették a halálos áldozatok számának csökkentését.

Mindig felemás érzéssel olvassuk azokat a kifakadásokat az Interneten, ahol a "b*zi rendőröket" szidják, amiért telefonálásért, biztonsági öv be nem kötéséért, gyorshajtásért, vagy ittas vezetésért megbüntették a kesergő autóst. Azonban egy olyan hozzátartozót sem tudunk mutatni, aki ne fizetne örömmel büntetést, ha cserébe visszakaphatná a fentiek miatt vétkesként, vagy ártatlanként életét vesztő hozzátartozóját...

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.