Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; 112Press 2018. július 25.

Kiégett egy bálázó Alsóújlakon, szénabála lángolt Őriszentpéteren

Szerdán két tűzeset is történt Vas megyében, ahol mezőgazdasági munkálatokat követően keletkezett tűz. Őriszentpéteren szénabála lángolt, míg Alsóújlakon bálázó égett ki.

Bálázótűz Alsóújlakon

Bálázó munkagép égett teljes terjedelmében Alsóújlak közelében szerdán délelőtt. A lángok a mellette lévő tarlóra is átterjedtek, mintegy ötven négyzetméteren. A körmendi hivatásos, a vasvári önkormányzati és önkéntes tűzoltók vonultak a tűzesethez. Az egységek két vízsugárral körbehatárolták, majd eloltották a tüzet. Az oltást követően a tűzoltók kéziszerszámok segítségével eltávolították a kiégett bálázóban lévő szalma maradványait. A tűzeset kapcsán nem sérült meg senki.

2018.07.25.Alsóújlak

Szénabálatűz Őriszentpéteren

Egy szénabála égett Őriszentpéteren, a Keserűszeren, szerdán a reggeli órákban. A szentgotthárdi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói vonultak a tűzeset helyszínére. Az egység egy vízsugárral megakadályozta a tűz továbbterjedését, majd eloltotta a lángokat. A tűzben nem sérült meg senki.

2018.07.25.Alsóújlak

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsai, a mezőgazdasági tüzek elkerüléséhez:

Fontos, hogy a gazdálkodók a betakarítási munkálatoknál az alábbi tűzvédelmi előírásokat betartsák. A kalászos termény betakarítását a közút és a vasútvonal mentén kell először elvégezni. A learatott kalászos terményt, szalmát a vasútállomástól legalább 100 méter távolságon belül el kell távolítani, és legalább 3 méter széles védőszántást kell alkalmazni.

2018.07.25.Alsóújlak

A gabonatáblán a járművek, erő- és munkagépek vezetőfülkéiben nem szabad dohányozni. A szalmaösszehúzást és a kazalozást végző erőgép az összehúzott szalmát és kazlat csak olyan távolságra közelítheti meg, hogy az erőgép égésterméke vagy annak elvezető csöve gyújtási veszélyt ne jelentsen. A szalmaösszehúzásban és a kazalozásban részt vevő erőgépet a ráhullott szalmától, szénától rendszeresen meg kell tisztítani.

2018.07.25.Alsóújlak

Az összehúzott szalma alapterülete nem haladhatja meg az ezer négyzetmétert. A szabadban összerakott kazlak között a nagyobb kazalmagasság háromszorosát, de legalább 20 méter távolságot kell tartani. A kazlakat úgy kell elhelyezni, hogy a második sorban levő kazal az előző sorban levő két kazal közé kerüljön. Építményektől, vasúti vágányoktól legalább 100 méter, közúttól, erdőtől, lábon álló gabonától legalább 25 méter és nagyfeszültségű, föld feletti villamos vezetéktől a legfelső villamos vezeték és talaj közötti távolság háromszorosa, de legalább 20 méter tűztávolságot kell tartani.

2018.07.25.Alsóújlak

Az előírások figyelmen kívül hagyása, vagy az emberi gondatlanság tűz kialakulásához vezethet, ezért a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a gazdálkodók figyelmét a fenti szabályok betartására.

Kiégett egy bálázó Alsóújlakon
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.