Barion Pixel
Szerző: BM OKF / Fotó: Mihályka Szabina tű. fhdgy. - SMKI 2018. november 23.

A Katasztrófavédelem legjobb ügyeletesei a rádiók mögött

Éles helyzetet szimulálva mérhették össze tudásukat tizenkilenc megye és a főváros katasztrófavédelmi műveletirányítói november 21-22.-én Somogy megyében.

A szakma krémje van itt – ezekkel a szavakkal fogadta az első országos ügyeleti szakmai verseny résztvevőit Kaposváron dr. Hesz József tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Főügyeleti Főosztályának vezetője.

Fotó: Mihályka Szabina tű. fhdgy. SMKI

Tizenkilenc megye és a főváros műveletirányítói mérték össze tudásukat november 21-22-én, egy éles helyzetet szimulálva a gyakorlatban. Somogy megye adott otthont a kétnapos megméretésnek, amelyet Wéber Antal tűzoltó dandártábornok nyitott meg. A megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint szakmatörténeti pillanatnak lehettek tanúi a műveletirányítók, hiszen még sosem rendezett hasonló tudáspróbát a katasztrófavédelem az ügyeletek munkatársainak.

Fotó: Mihályka Szabina tű. fhdgy. SMKI

Három ügyeleti helyiségben, szinte azonos időben szólalt meg a telefon, és megkapták az első jelzést a csapatok. A feltételezett szituáció szerint megyéjük székhelyén tűz ütött ki, egy középmagas társasház harmadik emeleti lakásában. Az ingatlant annak idős lakói nem tudták elhagyni. Az épületben élők többségének ugyan sikerült kimenekülni, de az ügyeleteseknek gondoskodniuk kellett nekik melegedőhelyről, a lakók elszállításáról, a mentők és a rendőrök, valamint a közműszolgáltatók értesítéséről. A helyzetet bonyolította, hogy a kárhelyparancsnok – aki a versenyre berendezett ügyeleti helységből rádiózott – arról adott tájékoztatást, hogy az épület átvizsgálása során egy holttestet találtak, így az ügyeleteseknek tűzvizsgálat elrendeléséről is intézkedniük kellett. A verseny forgatókönyvének írói még azzal is bonyolították a helyzetet, hogy a káreset felszámolása során két tűzoltó is rosszul lett, ezt a helyzetet is kezelniük kellett a műveletirányítóknak, akik a munkájukat segítő rendszerek ismeretéből is levizsgáztak egy feladatlap kitöltésével.

Fotó: Mihályka Szabina tű. fhdgy. SMKI

Mindeközben befutott egy másik jelzés is, ami egy balesetről adott hírt. A bejelentés szerint felborult egy veszélyes anyagot szállító gépkocsi egy forgalmas útszakaszon. Amikor az ügyeletesek a járművön feltüntetett jelzésre rákérdezve pontos információt kaptak a tartály tartalmáról. A riasztott tűzoltóegységek és a mobil labor a felderítést követően rádión azt jelentette, hogy a folyékony ammónia az élővízbe jutott, így a műveletirányítás a környezetvédelmi hatóság munkatársait is a helyszínre kérte. Minderre harminc perc állt a csapatok rendelkezésére.

A versenyen résztvevő ügyeleteseknek a második napon egy ötven kérdésből álló elméleti teszt során kellett bizonyítaniuk tudásukat.

Fotó: Mihályka Szabina tű. fhdgy. SMKI

Az eredményhirdetésen Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság általános főigazgató-helyettese úgy fogalmazott: „Minden professzionális káresemény-felszámolás mögött megfelelő felkészültséggel rendelkező háttértámogatók kell hogy legyenek.” Éppen ezért – fogalmazott a tábornok, nagyon fontos, hogy mostantól a különböző szakmai és sportversenyek mellett már a műveletirányításban tevékenykedők is rendszeresen összemérhetik tudásukat.

A verseny végeredménye:

Egyéni verseny:

      Ügyeletvezető:

  • Szüts Tamás tűzoltó őrnagy (Győr-Moson-Sopron MKI)
  • Váczi László tűzoltó őrnagy (Baranya MKI)
  • Lengyel Zsolt tűzoltó őrnagy (Vas MKI)

      Műveletirányító:

  • Béri Róbert tűzoltó törzszászlós (Győr-Moson-Sopron MKI)
  • Böröczki Péter tűzoltó zászlós (Győr-Moson-Sopron MKI)
  • Tóth Mérei László tűzoltó főtörzsőrmester (Somogy MKI)

Csapatverseny:

  • Győr-Moson-Sopron MKI (Szüts Tamás, Béri Róbert, Böröcki Péter, osztályvezető: Pákai László tűzoltó alezredes)
  • Borsod Abaúj Zemplén MKI (Dróthár János Szepesi András Varga György, osztályvezető: dr. Szabó Péter)
  • Somogy MKI (Urr Balázs, Tóth Mérei László, Czeider Bálint, osztályvezető: Gaál Attila tűzoltó alezredes)

A Katasztrófavédelem legjobb ügyeletesei a rádiók mögött 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.