Szerző: Kőszegszerdahely ÖTE, Katasztrófavédelem, Magyar Közút 2018. március 18.

Árokba csúszott egy Fiat Kőszegszerdahelyen - vasi hóhelyzettel és útinformációkkal

Az éjszakai havazás miatt több kisebb baleset történt Vas megyében, jellemzően pályaelhagyás és koccanás. A kőszegszerdahelyi baleset mellett az aktuális Vas megyei útinformációkat is közöljük.

DSC_0082

Kőszegszerdahelyen a Kossuth utca és az Alkotmány utca kereszteződésénél csúszott meg egy Fiat, a jármű az árokban állt meg. Személyi sérülés nem történt.

DSC_0079


A balesetet szenvedett autót kőszegszerdahelyi önkéntes tűzoltók áramtalanították. A Kőszegi Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság tűzoltóinak kiérkezése után a személyautót Kőszegszerdahely ÖTE segítségével kivontatták az árokból.

DSC_0080


A műszaki mentés ideje alatt a forgalom félpályán haladhatott.

DSC_0086

A Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye

Jelenleg 41 célgép dolgozik a megye közútjain a hó eltakarításán és a síkosság mentesítés elvégzésén.

Vas megyében szombaton fordult téliesre az időjárás. A délelőtti óráktól délutánig közel húsz milliméter csapadék hullott a megyében, majd az esti óráktól havazás kezdődött Vas megye összes járásában. A tűzoltókat két esetben árokba csúszott autók mentéséhez, míg két alkalommal vízszivattyúzáshoz riasztották.

Csapadékvíz gyülemlett fel az árokban, ami betört egy ingatlan udvarába és a lakóház lábazatát is elérte Őriszentpéteren, szombaton a délutáni órákban. Az őriszentpéteri önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre, akik egy buvárszivattyú és átemelő szivattyú segítségével a ház udvaráról a csapadékot eltávolították. Az eset kapcsán nem sérült meg senki.

Mintegy hetven centiméter magasan állt a szennyvíz egy lakóház pincéjében Sárváron, a Deák Ferenc utcában szombaton az esti órákban. A sárvári hivatásos tűzoltók a lakóház áramtalanítását követően szivattyú segítségével a szennyvizet eltávolították.

Az úttestet elhagyva egy szennyvízelvezető aknába csúszott egy személyautó egyik kereke, azt elhagyni a felázott talaj miatt nem tudta Bükön, szombaton az esti órákban. A szombathelyi hivatásos és a csepregi önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek segítettek a jármű közútra való emelésében. A balesetben nem sérült meg senki.

Személyautó csúszott meg a közúton, majd az árokba csapódva állt meg Kőszegszerdahely közelében vasárnap reggel. A balesetben nem sérült meg senki. A helyszínre a kőszegi önkormányzati tűzoltókat riasztották. Az egység áramtalanította a járművet, majd a közútra helyezték az autót.

A megyében elzárt település nincs, a közösségi közlekedés zavartalanul működik. A közúton jelenleg is 41 célgép dolgozik a hó eltakarításán és a síkosságmentesítés elvégzésén. Vas megyében részleges operatív törzs működik, akik folyamatosan tartják a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, a társszervekkel és a közösségi közlekedéssel.

Igazgatóságunk arra kéri a lakosságot, hogy a téliesre fordult időjárásra tekintettel hosszabb útra csak megtankolt és a téli időjárásra megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék is. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni.

Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit!

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t!

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról ezen az oldalon, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján olvashat.

DSC_0088

A Magyar Közút közleménye - 2018.03.18.

Az északkeleti országrészben továbbra is télies útviszonyokra kell számítani

Az északkeleti országrészben, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében jelenleg is változó intenzitással havazik és több térségben, illetve az M3-as autópálya egyes szakaszain is hófúvások nehezítik a közlekedést, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy ezeken a területeken ne induljanak útnak!

Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb készültségi fokozatban dolgoznak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségei, az összes bevethető munkagép és szakember az utakon dolgozik, ezekbe a megyékbe országos átcsoportosításokat is végrehajtott a közútkezelő, így például Komárom-Esztergom és Békés megyéből is munkagépeket vezényeltek át a rendkívüli időjárásban érintett területekre.

Országosan a hajnali, reggeli órákban közel 500 munkagép végzett hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, szombat óta közel 8800 tonna sót és mintegy 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek, de az időjárás több helyen a szombat késő esti, vasárnap kora hajnali órákra kritikussá vált. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolctól keletre több mellékúton, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 38-as főút egy szakaszán is érvényben van jelenleg korlátozás a hófúvások miatt, illetve több mellékút is csak nehezen járható ezekben a térségekben, és az M3-as autópályán is több szakaszon nehezíti a közlekedést a viharos szél és az intenzív havazás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján vasárnap elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében várható még jelentősebb mennyiségű friss hó, illetve ezekben a térségekben a szél is viharos marad, így több térségben is hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki. A munkagépek által a burkolatról letakarított havat pedig a 60-70 km/órás széllökések percek alatt visszahordhatják az úttestre, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy a fentebb felsorolt térségekben a viharos szél elálltáig ne induljanak útnak! Azt követően is fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek és utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán továbbra is kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.