Barion Pixel
Szerző: Magyar Közút;112Press 2018. február 27.

Hófúvások uralják Vas megyét - Útinformációk a Dunántúlról

A Magyar Közút aktuális figyelmeztetései mellett saját tapasztalatainkat is megosztjuk olvasóinkkal.

Frissítés 13:00:

Az Útinform szolgáltatás déli összesítése alapján:

  • Vas megyében továbbra is teljes útzár van a Gyóró-Csepre, a Karakó-Jánosháza, az Egyházasdaróc-Nagykölked, a Vönöck-Kemenessömjén, az Őrimagyarósd-Viszák, a Mersevát-Kemenesszentmárton összekötő úton, illetve a bucsui bekötőúton, továbbá Rum és Rábatöttös, valamint Meggyeskovácsi és Csempeszkopács között. Ugyanakkor a Rimány és Szőce közötti úton már feloldották az útzárat.
 

Simaság térsége

  • Győr-Moson-Sopron megyében a Vitnyéd-Iván, az Iván-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton, Gyóró közelében, Hidegség és Nagycenk, Balf és Fertőrákos, Páli és Edve, Vadosfa és Magyarkeresztúr, illetve Kapuvár és Öntésmajor között van érvényben teljes útzár.
  • Zala megyében a Gelse-Pölöskefő, az Újudvar-Magyarszerdahely és a Gelse-Zalaszentbalázs összekötő úton, valamint a sármelléki és kehidakustányi bekötőúton találkozhatnak korlátozással a közlekedők.
  • Tolna megyében a 61-es és 65-ös főúton, illetve Veszprém megyében a 82-es főúton megszűnt a 7,5 tonnánál nehezebb járművek korlátozása. Ugyanakkor Zala megyében a 61-es és 75-ös főúton a nehézgépjárművek továbbra sem közlekedhetnek. A magyar-horvát határszakaszon a horvát hatóságok Letenyén, a határátkelőnél továbbra is szüneteltetik a 7, 5 tonnánál nehezebb kamionok átléptetését.

DSC_2085

M86-os főút, Vép közelében

A Magyar Közút valamennyi bevethető gépe az utakon teljesít szolgálatot, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből pedig több hómarásra is alkalmas munkagépet csoportosítottak át a nyugat-dunántúli területekre. Hétfő óta 8600 tonna sót és 908 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a síkosságmentesítési munkák során.

 

Korábban írtuk: 

Vas megyében továbbra is 130 munkagép dolgozik a hófúvásos, havazásban érintett területeken. Jelenleg a következő 8 szakaszon van érvényben teljes útlezárás hófúvás miatt: Lócs és Csepreg, Karakó és Jánosháza, Szombathely és Bucsu, Egyházasrádóc és Nagykölked, Kemenesmihályfa és Tokorcs, a Vönöck és Kemenessömjén, Őrimagyarósd és Viszák, Rimány és Szőce közötti mellékúton.

 
86-os főút, Nemesbőd

A Magyar Közút a Dunántúlon több száz munkagéppel dolgozik a hófúvások okozta hóakadályok megszüntetésén, ennek ellenére 100-nál is több olyan útszakasz van az érintett megyékben, főleg a mellékutakon, ahol a viharos szél miatt csak nehezen járhatóak az utak, főleg nehézgépjárművekkel a beszűkült útkeresztmetszet miatt. Győr-Moson-Sopron megyében 3, Zalában 1 szakaszon van érvényben teljes útlezárás hófúvás miatt, de hogy elkerüljék a további jelentős korlátozásokat és azt, hogy elzárt települések alakuljanak ki, arra kérik a teherautóval, nehézgépjárművel közlekedőket, hogy a balesetek, elakadások elkerülése érdekében Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében, valamint Veszprém megyében a Bakonyban és déli területeken a mai napon lehetőség szerint csak a főúthálózatot használják, ha mindenképpen el kell indulniuk. Friss információkat az aktuális útviszonyokról megyei diszpécsereinktől kérhetnek.

 

86-os főút Nemesbőd- Szombathely szakasz

Tolna megyében a 61-es és 65-ös, míg Veszprém megyében a 82-es főúton van érvényben 7,5 tonna feletti járművekre vonatkozó korlátozás. Zala megyében a Gelse-Pölöskefő összekötő úton hóátfúvás miatt teljes útzárat vezetettek be. Az előrejelzések alapján kedden valamennyi megyében változó intenzitású havazásra, elsősorban a Dunántúlon hófúvásokra is számíthatnak a közlekedők, az akár 70 km/órás széllökések a burkolatról letakarított havat ugyanis rövid időn belül újra az utakra juttathatják. Ezért a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az érintett megyékben az aktuális út- és látási viszonyokról, a hófúvásos területeket pedig kerüljék el!

Balesetek, elakadások Vas megyében a hóhelyzet miatt

  • Csorna felől Szombathely irányába tartott egy Škoda személyautó, amikor a sofőr elmondása alapján hófúvásos szakaszhoz ért. Az autó megcsúszott, áttért a belső sávba és szalagkorlátnak ütközött. Az autó vezetője azt is hozzátette, hogy az irányíthatatlan autó nem sokkal kerülte el a mögötte érkező kamiont. A balesetben senki nem sérült meg.

hofuvas_m86_resize

  • Több autó és teherautó és a mentésüket végző traktorok akadtak el Simaságnál.


 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd kora reggeli összesítése alapján Vas és Győr-Moson-Sopron megyében a 40-70 km/órás széllökések nyomán számos útszakaszon nehezíti hófúvás a közlekedést, csak Vas megyében mintegy 90 útszakasz érintett. A viharos széllökések gyakorlatilag azonnal visszahordják a havat a burkolatra.

Bük - Csepreg

Bük - Csepreg között ( Olvasói fotó)


Győr-Moson-Sopron megyében három alsóbbrendű úton vezettek be teljes pályás korlátozást: a Vitnyéd-Csapod-Iván, a Nemeskér-Egyházasfalu összekötő úton, valamint Egyházasfalu és Szakony között, a Fertőszentmiklós-Fertőújlak összekötő úton pedig félpályás korlátozás van érvényben.

Zsira térsége

Zsira térsége ( Olvasói fotó)


Tolna megyében pedig a 61-es és 65-ös főúton az intenzív havazás és hófúvások miatt pedig átmenetileg korlátozzák a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését.
A hófúvásos szakaszokon ráadásul a látási viszonyok rosszak, a látótávolság lecsökkenhet akár néhány méterre is. Ugyanakkor elzárt település nincs ezekben a megyékben sem. Az intenzív havazásban érintett területeken, főleg a mellékutak egyes szakaszain téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, de a gyorsforgalmi úthálózat jól járható.

zanat
 
A meteorológiai előrejelzések szerint kedden az ország teljes területén változó intenzitású havazás várható. A Szombathely-Debrecen vonaltól délre 5-10 centiméternyi friss hó, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megye határhoz közeli, déli részein pedig akár 10-20 centiméternyi friss hó is hullhat a mai nap folyamán. A havazás mellett elsősorban a Dunántúlon, főleg a nyugati és déli részeken, valamint a Bakonyban várható átlagosan 40-60 km/órás széllökés, ami így hófúvásos szakaszokat eredményezhet.

 86-os főút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő óta a hófúvásban és a havazásban érintett területeken nemcsak a preventív, megelőző szórási munkákat végezte el, hanem 12 órás váltott műszakokban ezúttal is több száz munkagép végez folyamatos rotációban hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

Nemesbőd


Hétfő óta eddig összesen 5300 tonna sót és 628 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki az érintett területekre. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy a viharos, nagyobb erejű szeles időjárási körülmények között kialakuló havas szakaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, mivel a szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat a burkolatra. A társaság ezért valamennyi bevethető járművét továbbra is az utakra rendeli, hogy a hófúvásos szakaszokon is folyamatosan be tudjanak avatkozni, csak Vas megyében 130 munkagép dolgozik az érintett területeken napok óta.
 

Szhely


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a fentiek miatt arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A hófúvásos területeket mindenképpen kerüljék el! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők.

Zanat


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.