Barion Pixel
Szerző: Nagykanizsai Járási Ügyészség 2020. január 28.

Arcra esett a fülkéből az ukrán kamionsofőr - hagyta meghalni a társa (vádemelés)

Nem hívott segítséget eszméletlen súlyos szívbeteg kamionos társához egy ukrán kamionsofőr, miután az egy közös italozás után rosszul lett és kiesett a várakozó autó fülkéjéből. Az eszméletlen férfi életveszélyes sérülései és megfelelő orvosi ellátás hiányában elhunyt. Vádat emeltek a cserben hagyó sofőr ellen.

A harmincnyolc éves ukrán állampolgár kamionsofőr járműszerelvényével 2019. október 10-én érkezett Nagykanizsára, hogy egy helyi gyárból lámpatesteket szállítson Oroszországba. Mivel a kamiont aznap nem tudták megrakodni, a férfi megkezdte négy napos pihenőjét az üzem nagykanizsai telephelyén.

Másnap érkezett ugyanerre a telephelyre a szintén ukrán állampolgárságú kamionsofőr sértett, aki pihenő idejét hasonló okokból szintén ebben az őrzött parkolóban vette ki. Mivel az ott várakozó terhelttel jól ismerték egymást, a két kamiont egymás mellé parkolták le, majd a kora délután közösen elindultak bevásárolni vacsorára. Beültek a terhelt kamionjába, enni és inni kezdtek éjfélig, mire az általuk elfogyasztott nagy mennyiségű sörtől és whiskytől mindketten lerészegedtek és el is aludtak.

Hajnali kettő óra körül a sértett – aki egyébként súlyos szívbeteg volt – rosszul lett, ezért kinyitotta a vezetőfülke ajtaját, megpróbált kiszállni onnan, de az nem sikerült. Még ülve elvesztette az eszméletét, amire társa is felriadt, de hiába szólongatta a mellette összegörnyedve ülő sértettet, nem ébredt fel. A férfi kiszállt a kamionból, megkerülte és ajtót nyitva próbált friss levegőt beengedni a sértettnek, aki egyensúlyát vesztve kizuhant a magas ülésről és arccal a földre esett.

A mozdulatlanul fekvő sértett a közvetetten életveszélyes sérülései ellenére ekkor még életben volt. Társa anélkül, hogy segítséget nyújtott, vagy hívott volna neki, az eszméletlen sértettet magára hagyta és visszaült a kamionba aludni. Rövid időn belül azonban, fél óra alatt  négyszer, mégis kiszállt, a sértetthez lépett, akinek jól látható sérülései ellenére továbbra sem nyújtott segítséget és nem értesítette az ott parkoló többi kollégáját, a telephely biztonsági őrét és a mentőket sem, hanem ismét lefeküdt aludni.

A reggeli órákban a biztonsági őr fedezte fel a földön fekvő sértettet, aki ekkor már halott volt.

A bűnügyi felügyelet alatt álló férfivel szemben a kényszerintézkedés fenntartása mellett segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt fogházbüntetés kiszabását indítványozta a Nagykanizsai Járási Ügyészség.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.