Barion Pixel
Szerző: ORFK / OBB 2019. április 05.

36 ezer (!) esetben állapítottak meg szabálytalanságot a TISPOL Truck&Bus európai ellenőrzésén

2046 tehergépjármű és 46 busz esetében kellett továbbhaladási tilalmat elrendelni az ellenőrzés során, olyan súlyos hiányosságok voltak megállapíthatók. Ittas sofőrrel szemben 212 esetben, kábítószer használat miatt 86 gépjárművezetővel szemben indítottak eljárást. Ezek az eredmények a tavaly mértnek több mint kétszerese.

A TISPOL (European Traffic Police Network) 2019. február 19-től 24-ig hajtotta végre a Truck&Bus megnevezésű közúti ellenőrző kampányát, mely a tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát érintette. Az összehangolt, európai méretű akcióban összesen 29 ország rendőri szervei és együttműködő ellenőrző hatóságai vettek részt. A TISPOL közleményének megjelenéséig összesen 20 ország szolgáltatott adatokat az ellenőrzés főbb tapasztalatairól.

A magyarországi adatokat korábbi cikkünkben már ismertettük, most az európai eredmények következnek. Ezek szerint a legutóbbi Truck&Bus kampány egy hete alatt összesen 103 515 tehergépkocsi és 18 047 autóbusz ellenőrzésére került sor. Az ellenőrzést végző rendőrök és közúti ellenőrök több mint 33 000 jogsértés miatt intézkedtek (ezen belül a tehergépkocsi vezetők által elkövetett szabályszegések száma 33 014, az autóbuszok vezetők által pedig 3 371 volt). Az ellenőrzések átlagosan számítva minden negyedik gépjárműnél hiányosságot tártak fel. Az ellenőrzött járművek műszaki állapotában 2 092 esetben olyan jelentős hiányosság volt megállapítható, hogy a továbbhaladás tilalmát kellett elrendelni (2 046 tehergépkocsi és 46 autóbusz esetében).

Tispol Truck & Bus akció illusztráció

A legtöbb jogsértés ugyanakkor a szociális előírások, azaz a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok megsértéséből adódott. Összesen 8 203 teherépkocsi vezető és 208 autóbusz vezető sértette meg a hatályos előírásokat azáltal, hogy hosszabb ideig vezetett a megengedettnél, a kötelező érvényű szünetek megtartása nélkül. A tachográf készülékeket nem kezelték megfelelően 3 413 esetben, míg 370 sofőr manipulálta a digitális tachográfot.

Az ellenőrzések során ittas és bódult tehergépkocsi és autóbusz vezetőt egyaránt tetten értek. Ittas járművezetés miatt 212 sofőrrel szemben indult eljárás (jellemzően a vezetői engedély helyszíni elvétele mellett), míg 86 fő esetében a kábítószer tesztek mutattak ki pozitív eredményt. Az egy évvel korábban, azaz 2018. februárjában végrehajtott TISPOL Truck&Bus ellenőrzés során ittas vezetés miatt 80 fővel szemben, bódult állapotban történő járművezetés miatt pedig 35 fővel szemben indult eljárás – ezáltal az idei eredmények több mint kétszerese a tavaly mért értékeknek!

A tehergépkocsik ellenőrzése során összesen 7 857 esetben állapítottak meg valamilyen szintű műszaki hiányosságot, illetve túlsúlyt, míg 703 alkalommal a veszélyes áruk szállítására vonatkozó ADR szabályokat szegték meg. Az autóbuszok ellenőrzésénél 22 esetben biztonsági öv használatának elmulasztása, 18 esetben pedig gyorshajtás miatt kellett eljárni, míg hiányzó, illetve helytelenül kitöltött dokumentumok 58 alkalommal képezték további eljárások alapját.

A TISPOL következő európai méretű akciójára 2019. június 03-09. között kerül, amely az ittasan, illetve bódult állapotban járművet vezető személyek kiszűrésére fog irányulni.

A kép illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.