Szerző: Vas MRFK / 112Press 2021. július 22.

Néma segélykiáltás - TikTok-on terjedő videók után ismertet segélykérő jelet a rendőrség

A magyar köztudatba a rendőrség egy olyan, a fiatalok körében népszerű TikTok-on feltűnt segítségkérő jelzést vezet be, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak.

A segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat (beleértve az esetleg közelben tartózkodó rendőrt), azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei – például fenyegetettség – miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni.

A mozdulat Kanadából indulva hódította meg a világot, és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A magyar rendőrség számára ugyanakkor nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve. Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni. Kialakul a cselekvő emberbarátság példája, általa a tudatosság felerősödik, ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulat magyarországi bevezetése.

Mivel az áldozatok a bántalmazó előtt sokszor nem tudják/akarják vállalni a segítségkérés tényét, a rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segítségkiáltásra, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől.

A rendőrség készített egy animációt a kézmozdulat helyes használatáról, emellett azonban az is nagyon fontos, hogy a társadalom tagjai felismerjék azt, és megtegyék a szükséges lépeseket - írja közleményében a rendőrség.

Néma segélykiáltás -  a magyar rendőrség is meglovagolja a népszerű TikTok trendet

Amennyiben ilyen néma segítségkérést tapasztal, hívja a 112-t, és lehetőség szerint adja meg a következő információkat a hívásfogadó részére:

  • a bejelentő neve, telefonszáma;
  • hol tapasztalta a segélykérést (helyszín);
  • hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő);
  • felmerül-e közvetlen életveszély;
  • látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott);
  • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további személy(ek)ről.

A magyar rendőrség valószínűleg a fiatalok körében népszerű videós közösségi oldalon, a TikTok-on találkozott a segélykérő jel köré épülő kisfilmekkel. Ezek többsége jó szándékú, figyelemfelhívó célzattal készült, de sajnos egyben némileg félrevezető is. Sok kisfilmben az látható, hogy az éppen elrabolt gyerek, nő a  néma segélykiáltással jelez egy idegennek, aki azonnal kapcsol és kitépi az emberrabló kezéből az áldozatát, majd teátrálisan megmutatja neki a telefonját, amin éppen bepötyögte a segélyhívó telefonszámát. Az emberrabló pedig ettől mindig megijed és elmenekül, vagy ledermed, de egyszer sem töri el egy jól irányzott ütéssel a hős állkapcsát.

A magyar rendőrség kérése ezzel szemben reálisabb, a segélyhívón kérik jelezni, ki, hol, milyen körülmények között kért segítséget...

A TikTok-on olyanok is vannak, akik szerint a jel "felfedése", ebből videók gyártása önző, lájkvadász dolog, hiszen a bűnözők figyelmét is felhívja arra, hogy áldozatuk mit művel a kezével. Néhány példát mutatunk ezekre.

TikTok videó

Néma segélykiáltás TikTok videón

Néma segélykiáltás -  a magyar rendőrség is meglovagolja a népszerű TikTok trendet

Helpsign TikTok

Néma segélykiáltás TikTok videón

TikTok videó


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.