Barion Pixel
Szerző: Fotó: S.L., Tánczos Mihály Videó: 112Press 2015. július 22.

Indulatokat korbácsolt a borgátai traktorbaleset - videó a műszaki mentésről

Olvasónktól képeket kaptunk a mentésről, mi pedig a műszaki mentést örökítettük meg. Ugyan a traktorvezető hibázott, de kérjük Olvasóinkat, ne szidják a traktorosokat. Mondjuk is, hogy miért ne.

A borgátai műszaki mentésről szóló videónkban látható a munkagéppel megemelt  totálkáros VW Golf szemlézése és a felborult, szintén komoly sérüléseket szenvedett Belarus traktor talpra állítása is.
 
 
Első helyszíni beszámolónk után már érkeztek szélsőséges vélemények a traktorvezetővel és általánosságban a traktorosokkal kapcsolatban. Szögezzük le, ebben az esetben egyértelműen a traktoros hibázott, de ettől még nem kellene a fejét venni, a halálát követelni.
 
A kommentelők figyelmébe ajánlunk néhány egyszerű tényt
 
A traktorok, mezőgazdasági gépek nem szórakozásból közlekednek a főutakon, a legtöbbször nincs alternatív lehetőségük, nincsenek olyan mezőgazdasági utak, mint pl. Ausztriában. Jelenleg betakarítási időszak van, ami miatt a megszokottnál több munkagép halad az utakon. Ez egybeesik a turisztikai célú járműforgalom megélénkülésével is. Míg a személyautók vezetői gyakran a lehető legrövidebb idő alatt szeretnének eljutni a célállomáshoz,  addig a traktorok és munkagépek vezetői is azon vannak, hogy mielőbb elhagyhassák a számukra is roppant veszélyes főutakat.
 
A Magyarországon használt traktorok többségében nincs légkondícionálás és egyéb kényelmi szolgáltatások. A traktorvezetők gyakran egész nap egy szaunaszerű, poros fülkében dolgoznak, ami számukra rendkívül fárasztó. A főutakon közlekedő traktorok vezető számára pedig az egyik legnagyobb trauma a balra kanyarodás. Talán már Olvasóink is hallottak panaszkodó autóvezetőt, aki arról számolt be, milyen sokat kellett várnia egy főúton, amíg balra tudott kanyarodni. Sok esetben ehhez kanyarodósáv sem áll rendelkezésre, ami újabb veszélyforrás és számos ráfutásos baleset is kanyarodás miatt lassító, megálló jármű miatt következik be. Pontosabban azért, mert a mögötte érkező ezt későn észleli.
A kerekere állított Belarus traktor
 
Ha személyautóval nehéz a bekanyarodás, akkor traktorral kifejezetten rémálom. Egy traktorral, főleg rakományt szállító munkagéppel nem lehet úgy kisprintelni, mint egy személyautóval és azzal sem mondunk újdonságot, hogy egy 90 km/h-ás szakaszon nem feltétlenül annyival érkeznek a szembejövők. A lomha és terjedelmes traktor-szerelvénynek ilyen környezetben kell biztonságosan elhagynia a főutat.
 
Tegnap Borgátánál ez nem sikerült. A traktoros rosszul mérte fel az érkező autó távolságát, sebességét. Rajta kívül két vétlen is megsérült, ami  miatt most népharag zúdul rá. Pedig nem szándékosan tette, ő ugyanúgy haza akart térni munka után a családjához, ahogy a járműben utazók is. Baleset történt, ami mindkét oldalon komoly sérülésekkel és anyagi kárral járt. Baleset, ami nem egy terrorcselekmény, nem előre eltervezett akció.
 
A traktort vezető férfi kemény fizikai munkát végzett abban a kánikulában, ami a tereken, szökőkutak mellett sétáló embereket is megviseli, de még azokat is, akik leeresztett redőnyű szobájuk rejtekéből írják gyalázkodó üzeneteiket. Hibázott, ahogyan bárki hibázhat, aki részt vesz a közlekedésben. Meg is kapja majd érte a büntetését, de arra biztosan nincs szüksége, hogy fotelből kívánják a halálát.
Munkagépet előző kocsisor a 84-es főúton

Békében egymás mellett, mögött
 
Az utakon közlekedők azonban tehetnek azért, hogy mindenki kicsit jobban érezze magát. Ahhoz, hogy az utak mellett gaz helyett megművelt területeket, gabonatáblákat lássunk, majd később élvezzük is ennek "gyümölcsét", ahhoz munkagépek kellenek, azok pedig helyenként rákényszerülnek arra, hogy a főutakat használják.

Attól egyetlen traktor sem fog gyorsabban haladni, ha a mögötte haladó ráfekszik a dudára és esetleg középső ujjal, vagy anyázással is bíztatja a traktorvezetőt. Ezzel csak azt éri el, hogy a munkagép vezetője is feszült lesz.

Nem szégyen lemondani az elsőbbségről, ha megbizonyosodtunk róla, hogy ezzel nem idézünk elő veszélyes szituációt.  Például ha látjuk, hogy a szemből érkező balra kanyarodna, mögötte pedig áll a sor, ami egyenesen haladna tovább, a lökhárítónkra pedig éppen nem tapad hátulról kamion, vagy másik jármű, akkor csökkentsük a sebességet és jelezzünk a munkagépnek, hogy beengedjük. Ezzel nem csak a traktoroson segítünk, de a mögötte álók is hálásak lesznek a jótéteményünkért. Ezzel vesztünk néhány másodpercet, de ha csak egyetlen másik autós segít az előttünk haladó traktornak, akkor vissza is nyertük ezt a "veszteséget".

A járművezetők kalkulálják bele az útba a várható lassulásokat. A percre kiszámított indulással már egyetlen váratlan akadállyal is borul a menetrend, amit sok autós később gyorshajtással próbál behozni.
 

Belarus traktor és Volkswagen Golf ütközött a 84-es főúton Káld közelében



 
Bátor volt a kislány
 
A borgátai balesetnél az anyósülésen egy 10 év körüli kislány utazott. Az ütközésnél az édesanyja mellett ő is súlyosan megsérült és a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk. Egy mentésnél jelen lévő férfi meghatottan mesélte, hogy a kislány nagyon bátor volt, hősiesen tűrte a mentéssel járó tortúrát és a törés okozta fájdalmat. A tűzoltók és a mentők először őt szabadították ki, ügyelve arra, hogy ne lássa a sérült édesanyját és ne essen pánikba. Ezután vették ki a roncsból az asszonyt, a bal hátsó ajtón.
 
Apróságnak tűnik, pedig nem az: a baleset közelében található vendéglőből itallal kínálták meg a mentésben résztvevőket, a frissítő - és már maga a gesztus is - nagyon jól jött a kánikulában.
 
Vélemények, kulturáltan
 
A balesetekkel kapcsolatos véleményeket mindig örömmel olvassuk, amíg azok nem gyalázkodóak, szükségtelenül trágárak. A nagyon szélsőséges megnyilvánulásokat töröljük. Kérjük a gyalázkodókat, hogy egy-egy ilyen üzenet beírása előtt gondoljanak arra, vajon ők még soha nem hibáztak? Esetleg szüleik, gyermekeik, párjuk nem kerülhet hasonló szituációba, vétkes félként? Vajon akkor is a fejét követelnék? Ha erre a kérdésre egyértelmű igennel válaszoltak, akkor bátran folytassák a sértegetést, mi pedig nagy sóhajjal folytatjuk a törlést.
 
Hasznosabb viszont olyan hozzászólást írni, amit sokáig olvashatnak mások és esetleg egy adott problémára próbál racionális megoldást találni.

Kapcsolódó hírek

Szavazás

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.