Szerző: Egri Járási Ügyészség 2020. március 18.

Világítás és vezetői engedély nélkül, ittasan gázolt gyalogost Gyöngyösön, majd elhajtott - vádat emeltek a sofőr ellen

Elhagyta a helyszínt az a férfi, aki Gyöngyösön tavaly nyáron elütött egy gyalogost a Kismérges úton. A sofőr súlyosan ittas volt és világítás nélkül haladt autójával. Vádat emeltek ellene.

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy negyvennyolc éves járművezetővel szemben, akinek sorozatos KRESZ szabályszegései vezettek ahhoz, hogy tavaly nyáron elütött egy gyalogost Gyöngyös belterületén.

A vádlott 2019. június 7-én, 22 órakor, éjszakai látási viszonyok között, de működő közvilágítás mellett közlekedett a személygépkocsijával a Kismérges úton.

A férfi a jármű érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett, a kocsi tompított fényszóróját nem kapcsolta fel, és a vérében a megelőzően elfogyasztott nagyobb mennyiségű szeszes italból származó 4,25 g/l ezrelék alkohol-koncentráció volt, ami igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot okozott.

A sértett a Kismérges út jobb szélén gyalogosan haladt az úttesten, mivel az utcában nem volt kiépített járda.

A vádlott részben az autó lekapcsolt lámpái, de főként az ittasságából eredő figyelmetlensége miatt nem észlelte a vele azonos irányba haladó gyalogost, és a  járművének jobb elejével elütötte őt. A sértett nyolc napon túl gyógyuló kulcscsonttörést szenvedett.

A vádlott a baleset után nem állt meg a helyszínen, nem győződött meg arról, hogy bárki megsérült, vagy segítségnyújtásra szorul-e, ehelyett az addig 30-35 km/óra sebességgel haladó gépjárművel gyorsított, majd kiszáguldott a szűk utcából.

Az Egri Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével, valamint segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével vádolja a járművezetőt.

Vádiratában az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság büntetővégzéssel végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki az elkövetővel szemben, emellett határozott időre tiltsa el őt a közúti járművezetéstől, valamint kötelezze az eljárás során keletkezett 209. 429 Ft bűnügyi költség megfizetésére.

A címlapkép illusztráció.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.