Szerző: Balassagyarmati Járási Ügyészség / Fotó: Nógrád MRFK 2020. március 02.

Vezetési tudását fitogtatta az apósjelöltnek, kirepült a férfi lánya az ablakon

Hosszabb járművezetéstől eltiltást kér az ügyészség annak a száguldozó fiatal férfinak, akit első fokon elmarasztaltak, mivel gyorshajtással és felelőtlen előzéssel balesetet okozott 2019. júliusában Őrhalom közelében.

A Balassagyarmati Járásbíróság az ügyészi vádirattal egyezően, közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt végrehajtandó fogházbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a 19 éves endrefalvi fiatalt, aki csaknem tragédiát okozott felelőtlen előzésével.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A vádirati tényállás szerint a 19 éves vádlott 2019. július 16-án, 18 óra 20 perckor, a 22. számú főúton Balassagyarmat felől Őrhalom irányába vezette Opel típusú autóját, a jobb első ülésen barátnője, a hátsó ülés közepén barátnője 15 éves húga utazott.

A főút 29. számú kilométerszelvényének térségében egy jobbra ívelő útkanyarulat miatt záróvonal választja el a sávokat és „Előzni tilos” jelzőtábla van kihelyezve. A vádlott már korábban is nagy sebességgel haladva több járművet megelőzött, majd miután észrevette, hogy előtte éppen a barátnője édesapja halad, elhatározta, hogy őt is megelőzi az előzési tilalom ellenére. 130-140 km/h sebességre gyorsított, a járműve teljes terjedelmével áttért a bal oldali forgalmi sávba, így haladt be a beláthatatlan útkanyarulatba.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Ugyanekkor érkezett szemből egy Volkswagen típusú személygépkocsi, amelynek a vezetője a kanyarban előző gépkocsi láttán a frontális ütközés elhárítása céljából fékezett és jobbra kormányozta a járművét, azonban a vádlott ekkorra a gépkocsija bal oldalának ütközött.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Az ütközés következtében a vádlott autója a levegőbe emelkedve többször átfordult, majd több alkalommal az úttestnek csapódva pattogva haladt tovább Őrhalom irányába, amerről egy újabb Ford típusú gépkocsi közeledett. Ennek vezetője a levegőben felé repülő jármű előli kitérés céljából balra, majd jobbra kormányozta autóját, de a vádlotti gépkocsi érintőlegesen így is nekiütközött.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A második ütközés után a még ekkor is nagy sebességgel, összetett mozgásmechanizmussal pörgő vádlotti gépkocsi a bal oldali vízelvezető árokba vágódott, onnan visszapattant az úttestre, végül az első ütközés helyétől 100 méterre, eredeti menetirányával szembefordulva állt meg.

A hátul utazó lány, mivel bekapcsolt biztonsági övet nem viselt, a borulások során kirepült a járműből és egy füves-árkos területre zuhant, és nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Balassagyarmati Járásbíróság 2020. február 18-án a vádlottat első fokon 10 hónap végrehajtandó fogházbüntetésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A vádat képviselő Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze az ítélet ellen fellebbezést jelentett be, hosszabb tartamú járművezetéstől eltiltás kiszabását szorgalmazva, a vádlott pedig enyhítésért fellebbezett, így az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék fog másodfokon dönteni.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.