Szerző: Fővárosi Főügyészség 2019. április 17.

Karbantartási munkák nyereségéből kért visszaosztást a NAV munkatársa - vádat emeltek ellene

Az épületgazdálkodásért felelős férfi visszaosztást kért a műszaki üzemeltetés leigazolásáért, ellene vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlott, egy 52 éves férfi az adóhatóság gazdaság ellátó igazgatóságán műszaki ellátási és üzemeltetési munkakört töltött be. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal műszaki üzemeltetési, karbantartási és gondnoki szerződéseket kötött egy gazdasági társasággal. Az elvégzett munka teljesítésigazolására, a vállalkozással való kapcsolattartásra az adóhatóság részéről a vádlottat jelölték ki.

A vádlott 2016. július 20-án, Budapesten találkozott a karbantartó cég egyik tagjával, aki annak szakmai irányítását látta el. Az adóhatósági alkalmazott azt kérte a társaság tagjától, hogy a NAV részére elvégzett munka ellenértékéből származó nyereség 50 százalékát adja át a részére, és utalt arra, hogy cserébe a cég által esetlegesen szükségtelenül elvégzett feladatokkal, a hibásan kivitelezett teljesítésekkel kapcsolatos ellenőrzési kötelezettségét nem fogja teljesíteni.

A vádlott és a vállalkozás szakmai irányítója között 2016. nyarán több beszélgetés zajlott, amelyek során a vádlott részben módosította a kért jogtalan előnyt, a nyereség 25 százalékára és további 230.000,- Ft-ra tartott igényt.

A cég tagja a korrupciós kérést nem teljesítette.

A Fővárosi Főügyészség a vádlottal szemben önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, amely bűncselekményt a törvény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni.

A címlapkép illusztráció.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.