Barion Pixel
2018. július 10.

Vérükben van a lopás - gátlástalanul másolják a videókat a lájkvadászok

Jubilált a "Véremben van a vezetés" című videónk, tegnap a Youtube eltávolította a 20. másolatát is. Megírjuk, miért zavar minket a videólopás.

Sokáig nem foglalkoztunk azzal, hogy rákeressünk, milyen utóélete van egy-egy népszerűbb videónknak. Aztán egyszer a hírhedtté vált "Véremben van a vezetés" című összeállításunkra rákeresve meglepődve láttuk, hogy négyszázezer megtekintéssel kevesebbet mutat a számláló, mint egy hónappal korábban.
 
2018.07.10.Véremben van a vezetés 1
Naivan éppen elkezdtünk azon töprengeni, mi történhetett, amikor kiderült, hogy ez nem is a mi videónk. Mármint tagadhatatlanul a miénk, mi készítettük, de ezúttal nem a saját feltöltésünket nyitottuk meg, hanem egy "vicces" nevű oldalét, amely a videó feltöltésével 200 ezernél több megtekintést szerzett. A Youtube érthetetlen módon a 100 százalékban azonos, hónapokkal később feltöltött videót előbbre sorolta, mint az eredeti felvételt.
 
Írtunk hát a feltöltőnek, szépen megkérve, hogy törölje le a videót, de újabb meglepetésre a válaszban kioktatást kaptunk. Ebben a válasz írója még azt is megkérdőjelezte, hogy a videót mi készítettük, hiszen a csatornánkat megnézve látta, hogy mi is lopott anyagokkal dolgozunk, hiszen százszámra vannak "durva roncsok" a videóinkban, ergo ezt mi is úgy lopkodjuk össze.
 
2018.07.10.Véremben van a vezetés 4
 
Nem tudtuk, sírjunk-e, vagy nevessünk ezen az ostobaságon, hiszen az említett "összelopott" felvételeket is 99 százalékban  magunk készítettük, vagy átvett felvételek esetén feltüntetjük, hogy "olvasói videó", "az ORFK felvétele", "Forrás: TEK" stb. Az olvasók esetében, ahol a szerző hozzájárul a nevét is kiírjuk. Logót pedig csak ritka esetben teszünk a videóinkra, mivel mi magunk is utáljuk a tolakodó emblémákat.
 
Utolsó próbálkozásra annyit hoztunk fel érvnek, hogy munkatársunk hangja hallatszik a felvételen, mire jött is a gyors válasz: azt bárki mondhatja. Nos, itt fejeztük be az értelmetlen párbeszédet, beadtuk a szerzői jogi követelést a Youtube-nak, ami néhány órán belül törölte is a felvételt. Aztán rákerestünk és sok helyen megtaláltuk még a tudtunk nélkül készült másolatokat, videomegosztókon, közösségi oldalakon.
2018.07.10.Véremben van a vezetés
 
Sokaknak talán titkot árulunk el, de ezekkel a videókkal bizony dolgozni kell. Időben meg kell tudni, ha esemény van, el kell jutni a helyszínre, beszélni kell a résztvevőkkel, majd megvágni, feltölteni stb. Az újrahasznosítók munkája pedig kimerül abban, hogy a székükben ücsörögve keresik a népszerűnek ígérkező videókat és lemásolják maguknak, majd saját néven feltöltik, kellően kiszínezett sztorival.
 
Ármánykodásunk legutolsó áldozata Martin Dienes, akinek négy megtekintés kellett volna a 10 ezerhez, amikor balszerencséjére ráakadtunk a "videójára", így a 10 ezredik megtekintést éppen nem érte meg a "Véremben van a vezetés" sokadik klónja. Sajnáljuk, de nem sajnáljuk.
 
2018.07.10.Véremben van a vezetés 3
 
A Látni és láttatni nevű Facebook oldalon jelenleg is elérhető videónk ellopott példánya, náluk éppen 315 ezer megtekintésnél jár. Büszkék lehetnek rá. Már amennyire a lopásra büszkének lehet lenni, hiszen látszólag az a vérében van az ilyen oldalak szerkesztőinek.
 
Pedig megpróbálhatnának dolgozni is, hasonló felvételeket gyártani és azonnal rájöhetnének, hogy ez nem feltétlenül leányálom. Szó szerint idézzük egy balesetet okozó autóvezető két nappal ezelőtti, munkatársunknak tett ígéretét, amikor meglátta a kamerát: "Meg leszel b*szva!"  Nos, a forgószékben ülő videótolvajok ennek inkább nem teszik ki magukat, ők csak élvezik az előnyeit annak, amivel más dolgozott. Mert a vérükben van a lopás.
Kérjük támogassa Ön is az eredeti tartalmak előállítóit a lájkvadász oldalakkal szemben! Iratkozzon fel a videókkal valóban dolgozók videocsatornáira, ami Önnek semmibe nem kerül, viszont egy apró jel a tartalomkészítőknek arra, hogy érdemes folytatniuk a munkát. A 112Press videocsatornájára ide kattintva lehet feliratkozni.

Mutatunk néhány példát arra, amikor nem saját videót töltöttünk fel. A videó elején beégetett szövegben található az eredeti szerző:


Azonban ezeket a videókat sem úgy töltjük fel, ahogy kaptuk, rendszerint vágva, stabilizálva kerülnek megjelentetésre. Esetleg álló formátumból készítünk fekvőt, ahogy az alábbi, stabilizált videó esetében is:
 
 
Eláruljuk, nem haltunk bele abba, hogy kiírtuk az eredeti szerzőt.
 
Amikor a felhasználandó videóba nem nyúlunk bele, akkor az eredeti helyén linkeljük be.
 
Valószínűleg rajtunk kívül nem sok embernek fontos, de nem használunk emojikat sem az előnézeti képben, sem a leírásban, így nincsenek síró fejek, vagy könnyezve nevető ikonok. Kerüljük a "borzalmas, szörnyű, hihetetlen, megdöbbentő" jelzőket is, amivel rengeteg felhasználóról mondunk le, akiknek ezek kifejezett hívójelek, de igyekszünk ezt is túlélni.
 
Köszönjük, ha meghallgatták sirámainkat...
 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.