Szerző: 112Press 2019. július 02.

Vélemény: A zanati baleset okozója írt a baleset körülményeiről

A Renault fékezés nélkül hajtott bele egy út szélén parkoló Peugeot hátuljába Szombathely-Zanat belterületén. A baleset okozó férfi leírta, ő hogyan látta a balesetet, mi pedig a végére beszúrjuk a szubjektív véleményünket az üzenettel kapcsolatban.

A Renault vezetőjének üzenetét tartalmi változtatás nélkül közöljük, mindössze a csupa nagybetűs írásmódot alakítottuk át a ConvertCase segítségével:
 
45- 50 re lelassítottam, a horizonton egy nagy fényt láttam, szinte elvakított, de bele is bambultam. És egyszer csak állok, óriási füst az utastérben, lezártak az ajtók, a légzsákok beszorítottak, hirtelen nem kaptam levegőt, ki akartam oldani a műszerfalon a központi zárat, de a végtagjaim nem engedelmeskedtek, lebénultam. Másik kezemmel ki akartam nyitni a sofőr ajtót, de nem engedelmeskedett a kezem. Kiabáltam egy kint lévő csávónak, üsse be az ablakot hogy kapjak levegőt. Erre ő kifeszítette az ajtót és kihúztak, megmentették az életemet!!! Ezáltal is köszönet érte!

Kb. 20 métert eltoltam a furgont, mert másfél métert a sávomban volt, mire engem a mentőbe kezeltek előbbre és lejjebb állt vele, hogy védje az irháját! És még a mentősök is összejátszottak velük.
 
 
Eddig tartott az üzenet, a továbbiakat már mi fűzzük a leírtakhoz.

Zanat Szombathely felőli határától nyílegyenesen halad az út, tehát a felkelő Nap nem egy hirtelen kanyar után, váratlanul vakíthatta el a sofőrt. A 45-50-re lelassítás már csak a lakott terület miatt is indokolt volt, de ha a jármű vezető nem lát előre a napsütéstől, akkor a további lassítás, végső esetben a megállás is indokolt lett volna.
 
Nagy égi fényesség
 
A településen ilyen kondíciók között 17 ház mellett haladt el a sofőr, amíg bevallottan fékezés nélkül neki ütközött az út szélén parkoló áruszállítónak, amelyet méretei miatt elvileg könnyebb észlelni, mint egy személyautót, vagy kerékpárost. Nem jó belegondolni, mi történt volna, ha egy gyalogos áll, vagy biciklis teker az út szélén.
 
Az ütközés utáni pillanat elbeszéléséből kimaradt a szélvédő kifejelése az öv hiánya miatt, viszont az időlegesen lebénult végtagokat okozhatta a fejet ért ütés. A "kint lévő csávó" - ahogyan arról élő videónkban beszámoltunk - a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik tűzoltó ezredese volt, aki a csattanásokat hallva közeli otthonából azonnal a bajba jutott segítségére sietett, de segített a szomszéd házból kiszaladó férfi is. A köszönetet igyekszünk tolmácsolni.
 
Nyílegyenes úton hajtott bele a Peugeotba a Renault
 
Függetlenül attól, hogy a Peugeot tulajdonosa lejjebb állt-e az út szélére, vagy sem a baleset után (ezt nem tudjuk) a döntő nyomokat a másik fél biztosan nem tudja befolyásolni. Ilyen az ütközés helye és a két jármű sérülései, amelyek segítségével igen nagy pontossággal megállapítható, hol állt a Peugeot az ütközés pillanatában. Ettől függetlenül, ha a Peugeot az úttesten keresztben állt volna, a teljes utat elfoglalva, a Renault vezetője akkor sem hajthatott volna bele. Megállni-, vagy várakozni tilos táblát nem láttunk az adott útszakaszon.
 
Azt sem tudjuk, hogy a mentőben fekvő és ellátás alatt lévő sofőr honnan tudta, hogy a Peugeot vezetője előbbre járt, illetve hogyan játszott össze a másik sofőr a mentőkkel, de tapasztalatunk szerint a mentők nem a nyomok meghamisításával szoktak foglalatoskodni egy baleseti helyszínen. Saját megítélésünk szerint ez nem kicsit sértő azokra nézve, akik ennél az esetnél is azon dolgoztak, hogy az önhibájából sérült sofőr minél előbb kórházba kerülhessen.
 
Nagyon sok balesetnél halljuk, amikor az okozó elismeri, hogy hibázott és elnézést kér a kellemetlenségért. A mostani nem ilyen eset volt.
 
A meleg kihozza a sofőrökből a legrosszabbat
 
A rendőrség teljes útlezárás mellett helyszínelt a reggeli, zanati balesetnél. Az úttesten terelőkúpok (bóják) jelezték a teljes zárást, az úton keresztbe álló roncs, a mentő és rendőrautók pedig egyértelművé tették, hogy baleset történt, nem lehet tovább menni.
 
Pontosabban a sorban első jármű vezetőjének kellene ennek egyértelműnek lenni, a mögötte érkezők egyre kevesebbet látnak abból, mi történik és ha az első két-három autó várakozik, akkor a többiek már nyugodtan beállnak mögéjük a sorba.
 
Sokan munkába indultak a régi 86-os úton, ahol nem kell útdíjat fizetni, mint a párhuzamos M86-oson és már reggel is hőség volt. Talán ennek köszönhető, hogy néhány jármű vezetőjénél elszakadt a cérna.
 
"F*szszopó kutyák! Mocskos g*ik! Mi a büdös k* anyátoknak nem bírjátok terelni a forgalmat, hogy verjem a f*omat a szátokba, büdös g*ik! Pénzbehajtók! Csicskák!" - közölte velünk egy Audi vezetője, miközben heves mozdulatokkal csavargatta a kormányt megfordulás közben, pedig mi csak szólni akartunk neki, hogy ha nem akar egy órát várakozni, akkor célszerű lenne visszafordulni és 200 métert kerülni. Mivel úgy sejtettük, hogy az üzenet nem nekünk szólt, hanem a rendőröknek, ezért igyekeztünk szöveghűen átadni az Audi vezetőjének mondandóját. Szemforgatás, homlokráncolás és fájdalmas halántékdörzsölés volt a válasz, a mentő pedig éppen elhagyta a helyszínt a sérülttel.
 
Itt még pont elfér
 
Nem sokkal később egy Mercedes vezetője gondolta úgy, hogy ő bőven elfér a szélső terelőkúp és az árok között és már azt is felmérte, hogy a roncsok között hol célszerű átmenni.
 
Említést érdemel még egy középkorú férfi, aki a "kerülni kellene" tanácsra "aztán merre a k*a anyámba kerüljek? Nincs autópályamatricám!" felkiáltással válaszolt. "Megfordul, aztán háromszor jobbra fordul, ahol lehet és a baleset helyszíne mögött ér ki, ugyanerre az útra." - mondta higgadtan, kissé kiégve a rendőr. "Ja, persze, azt meg leszarják, ha valaki eltéved, mi?" - pufogott tovább a sofőr, de visszafordult. Ha valaki látja, hogy még mindig Zanaton bolyong, kérjük segítse ki az illetőt!
 
Végül egy remek megfigyeléssel zárjuk a felsorolást, amit szintén egy férfi sofőr osztott meg velünk: "Már fél órája is le volt zárva ez a tetves út! Mit szarakodnak ennyit? B*ák bele azt a sz*rt az árokba, meg takarítsák le az aszfaltot, aztán hadd menjen mindenki! Miért kell nekem bent rohadnom az autóban más seggfejsége miatt?"
 

Mi csak annyit kérünk, hogy az illető, ha magára ismer gondoljon bele abba, hogy ő, vagy a gyermeke balesetet okoz valahol, figyelmetlenségből, aztán öt perc múlva jön egy markoló és mindent betol az árokba, hadd menjen a forgalom. Vajon elfogadná ezt a módszert? A kérdés költői, talán nekünk is megártott a meleg...

 

Renault tört össze két parkoló autót Zanaton
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.