Barion Pixel
2016. augusztus 26.

Kikapcsolják a VÉDA-kaput, ha rendőr irányítja a forgalmat

Utánajártunk, mi történik, ha baleset miatt rendőrök irányítják a forgalmat egy VÉDA-kapus kereszteződésben és a sofőr így piroson hajt át, vagy átlépi a záróvonalat. Azt is megmutatjuk, milyen messziről látszik a fényvető kúp, amiről több sofőr is állította, hogy nem vette észre, terelésnél.

"Mit integetsz, ideges vagy?" - lehetett leolvasni egy sofőr szájáról az egyik baleseti helyszín mellett, ahol a rendőr erőteljes kézmozdulatokkal jelezte, hogy haladni kellene bambulás helyett az egy sávosra szűkült főúton. Nem sokkal később, már esti látási viszonyok között több sofőr is azzal védekezett, hogy nem vették észre sem a rendőrt, sem a kezében tartott fényvető kúpot, ezért nem reagáltak a jelzéseire. Rövid videónkban igyekszünk megmutatni, mennyire észrevehetetlen a rendőr kezében tartott kúp.

Kikapcsolják a VÉDA-kaput, ha rendőr irányítja a forgalmat

A videó végén egy köznyelvben VÉDA-kapus kereszteződés is látszik, ahol rendőrök irányítják a forgalmat. A kamerákkal, érzékelőkkel felszerelt kapu elvileg számos szabálytalanságot képes kiszűrni, így pl. a piros lámpánál áthaladást és a záróvonal átlépését is. Ezeket viszont általában elkövetik azok a járművezetők, akik rendőri karjelzésre hajtanak be a kereszteződésbe. Mivel alapból ez "drága mutatvány" lenne, így megkérdeztük a rendőrséget, hogyan szűrik ki a rendőri forgalomirányítás miatt piros jelzésnél áthajtókat a valóban szabálytalan járművezetők közül? A Vas MRFK válasza:

"A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási Központja az adott, fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont (a továbbiakban: fix KKEP) által megfigyelt útszakaszokat érintő minden olyan eseményről, így például közlekedési baleset bekövetkezéséről is, amely érinti a megfigyelt útszakasz forgalmi rendje szabályainak megtarthatóságát, azonnal értesíti a műszaki-informatikai üzemeltetést végző Helpdesk Központot. A Központ az értesítés alapján kikapcsolja az adott fix KKEP-t, majd erről tájékoztatja az illetékes Közigazgatási Hatósági Szolgálatot."

Azaz a piros lámpától begörcsölő járművezetőknek a VÉDÁ-s kereszteződésekben is minden esetben a rendőri karjelzést kell figyelembe venniük, nem a lámpa színét.  Arról már több esetben is beszámoltunk, hogy néhány sofőr nincs tisztában azzal, hogy a rendőri karjelzések felülírják a közlekedési jelzőtáblák, valamint a jelzőlámpák utasításait is, emiatt pl. nem mernek elindulni a rendőri jelzésre pl. piros jelzésnél. Sőt, olyan járművezetőkkel is találkoztunk már több alkalommal, akik a rendőrnek mutogattak, hogy "piros a lámpa!" és nem is indultak el.

Videóinkhoz hozzászóló olvasóink most 10.000 forint névértékű Szent Márton ezüst emlékérmét nyerhetnek! Részletek itt!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.