Barion Pixel
Szerző: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 2020. július 24.

Utasokat veszélyeztetett a buszsofőr ellenőrzése Dunaújvárosban? - A történet a sofőr szemszögéből

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet osztott meg egy dunaújvárosi esetet az autóbuszvezető szemszögéből egy ellenőri intézkedéssel kapcsolatban

Alább olvasható az autóbuszvezető beszámolója a Fejér megyei ellenőri intézkedésről. A szöveget lerövidítettük, de lényeges pontokat nem hagytunk ki belőle.

"A VOLÁNBUSZ Zrt. által megbízott vállalkozás 2020. július 5-én a Kulcs-Dunaújváros között közlekedő autóbuszon kívánt ellenőrzést végrehajtani, vasárnap.  A csuklós autóbuszon kb. 10-15 utas tartózkodott. Az autóbusz menetrend szerint a Rácalmás bejáró út megállóhelyhez 2 perccel korában érkezett meg.

Az ellenőri autó a megálló előtti utcában „rejtőzködött”. A megállóban utas nem tartózkodott, leszálló sem volt, így tovább gurultam a megállótól a 6-os út kereszteződéséhez. Eközben hallottam meg a hangos dudálást,. Az oldalablakon kinézve láttam, hogy a járdaszigetet megkerülve, a forgalommal szembeni sávban, szinte együtt kanyarodtunk a 6-os útra.

Az autó elém kerülve megpróbált leszorítani.  „Erőteljesen” büntető fékezett, hogy megálljak. Már a 6-os út besoroló sávjában haladtunk, amikor hirtelen satufékkel megállított. Ennek következtében az autóbusz nekikoccant a személyautónak.

A megállás pillanatában a személygépkocsi már átlógott a jobb oldali sávba. Az autón semmiféle azonosító jel (Volánbusz, ellenőrzés) sem szerepelt. Az autóból kiugrott két nő és a gépjárművet vezető férfi.

A megállított busz nekikoccant az ellenőrök autójának Fotó: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet

A férfi az utasok előtt elkezdett ordítani, hogy miért nem vártam be a menetidőt? Közben a két nő is odajött az első ajtóhoz és agresszívan  dörömbölve követelték, hogy engedjen be őket. Ekkor láttam meg a nyakukban lógó ellenőri kitűzőt.  Miután hátul felszálltak, előre jött egy utas, aki megkérdezte, hogy milyen okból állították meg az utasok veszélyeztetésével az autóbuszt?

Erre az egyik ellenőr azt válaszolta, hogy utasítsam csendre a reklamáló, érvényes jeggyel rendelkező utast, különben leszállítja, ha nem marad csendben. (Az utas neve, elérhetősége a rendőrségi jegyzőkönyvben szerepel, mint tanú).

A férfi visszaszállt az autóba, a két nő pedig megkezdte az autóbusz ellenőrzését. Közben kb. 5-6 percig az autóbusz és az ellenőröket szállító személygépkocsi is az út közepén vesztegelt, ami súlyos balesetet is okozhatott volna.

Ezt követően az ellenőrök Dunaújváros belterületén, a Magyar utcai autóbusz megállóban leszálltak. Az autóbusz állomásra beérkezve az utasok leszálltak. Több utas jogosan reklamált és zúgolódott. Kérték tőlem, hogy ez legközelebb ne forduljon elő, ezért az esetet jelentettem a hatóságoknak és ezzel egyidejűleg jelentettem a forgalmi szolgálatnak az eseményt.

Bejelentésemre a rendőrség rövid időn belül megérkezett az autóbuszállomásra. Meghallgattak, majd megkezdték az intézkedést. Az ügy érdekessége, hogy a rendőrkapitányságon történő meghallgatásnál derült ki, hogy a büntetőfékezéssel megállító autó hátsó szélvédőjére közben felkerült a képen látható, "VB KONTROLL" feliratú tábla. (112Press megjegyzés: VOLÁNBUSZ Kontroll. A "kérem" szó után hiányzik egy vessző.).

Utólag került fela tábla - Fotó: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet

Az esemény bekövetkeztekor viszont semmilyen felirat vagy ellenőrzésre utaló jelzés nem volt az ellenőröket szállító autón, ezt fénykép is bizonyítja."

Az eredeti bejegyzés az alábbi helyen olvasható:
 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.