2019. augusztus 30.

Valaki hívott már mentőt? - Egy olvasói videó margójára

A machetével megvágott csuklójú férfiről készült videó kapcsán lenne egy apró tanácsunk.

A Blikk közölt egy videót Nyíregyházáról, ami azután készült, hogy egy férfi machetével megvágta haragosát. A felvételen látszik, hogy több fiatal gyűrűjében áll egy vérző csuklójú férfi. Ami számunkra érdekes a videóban az egy általános jelenség: miközben többen videózzák a rendkívüli helyzetet mobiltelefonnal, közben a háttérből kiabálás hallatszik: "Valaki hívjon mentőt!"
 
Nos, a kettő egyszerre nem megy, vagy videó, vagy telefonálás, de az igyekezet nem látszik a felvétel készítőjén sem, hogy ő legyen a telefonáló, ha más ezt még nem tette meg.
 
Forrás: Blikk videó
 
És sajnos ezt tapasztaljuk balesetek helyszínén is. Miközben többen videóznak, fotóznak az ablakon keresztül egy másodpercekkel, percekkel korábban történt baleset helyszínén, odáig már nem jutnak el, hogy megkérdezzék, tudnak-e segíteni, kell-e mentőt hívni? Szerencsére azért még bőven akadnak segíteni akarók, csak pl. a videón látott átvágott csuklójú férfinak sem mindegy, hogy elvérzése előtt, vagy után kerül-e kórházba.

Kérésünk egyszerű: ilyen esetekben, ha nem tudják, hogy hívott-e már valaki segítséget, akkor az legyen az elsődleges szempont, hogy megtegyék ezt. Az sem baj, ha másodikként, vagy harmadikként telefonálnak, emiatt senki nem harap le fejeket a segélyhívó központból. A hívás után pedig lehet tovább rögzíteni az eseményeket, ahogyan azt eredetileg tették volna.

Viszont ha az a cél, hogy valami nagyon sokkolót lehessen otthon megmutatni a vasárnapi ebédnél, akkor tényleg nem kell hívni a 112-őt, csak legyen elég tárterület a telefonon, nehogy megteljen, mielőtt a férfi hörögve összeesik és elvérzik. Viszont ilyenkor célszerű átgondolni, hogy ha esetleg a videót rögzítő kerül valamikor a lencse másik oldalára, akkor a haláltusája majd legyen elegáns, nehogy rosszul mutasson a felvételeken...
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.