Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság / KDTVÍZIG 2018. június 10.

Tart a küzdelem a Vadása tórendszeréért - 141-en dolgoznak a gáton

Vízügyi szakemberek irányításával tűzoltók, polgárőrök és hegyhátszentjakabiak dolgoznak a Vadása tórendszer gátjánál, ahol a pénteken lezúdult nagyobb mennyiségű csapadék miatt jelentősen megemelkedett a tó vízszintje és megsérült a gát is.

vadasa_03

A Katasztrófavédelem tájékoztatása alapján kilenc tűzoltó- és  tíz polgárőr egyesület tagjai, valamint helyi civilek vesznek részt a védekezésben, két vízügyi szakember irányítása mellett. Vasárnap délelőtt 141-en dolgoztak a gátnál.

vadasa_01

Eddig 8000 töltött homokzsákot építettek be, bordás megtámasztásként. A tórendszer vizét  leeresztik, hogy a víztömeg ne terhelje a megerősítésre váró védműveket.vadasa_04

A bordás megtámasztás a tartósan magas árvízkor a töltés mentett oldali rézsűjén észlelt szivárgás, ill. átázás elleni védekezés egyik módja. Az átázott, csúszásra hajlamos mentett oldali töltésrézsűt a töltéslábtól kiindulva bordák módjára elhelyezett földes zsákokkal, terméskővel stb.  terhelik meg. A bordák szélessége egy-egy zsákhossz. Akkor célszerű alkalmazni, ha a vízoldal felőli védekezés nem lehetséges.

Folytatódnak a munkálatok a Vadása tónál - Mintegy százötvenen dolgoznak a gát bordás megtámasztásán


A péntekről szombatra virradó éjszaka, az Őrséget érő vihar következtében a Vadása tónál a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék következtében mindkét tórendszernél a tavakat elválasztó védműnél több helyen suvadást okozott. A gát megtámasztására június 9-én, szombaton munkálatok kezdődtek a tónál. A szombati napon száztizennyolc ember dolgozott azon, hogy a hegyhátszentjakabi lakosságot megvédje a gát átszakadását követő áradástól. A Vas megye önkéntes és hivatásos tűzoltói, mentőcsoportok tagjai, polgárőrök valamint az
önkéntes helyi lakosság az esti órákig egészen nyolcezer homokzsákot helyeztek el, a gát bordás megtámasztása érdekében.

vadasa_05

A munka  június 10-én, vasárnap Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának eligazításával vette kezdetét.  Az igazgató megköszönte az előző napon végzett munkát és kitartást, valamint meghatározta a feladatokat.

A Vas megyei önkéntesség ereje vasárnap is megmutatkozott, ugyanis százötvennégy ember gyűlt össze a Vadása tónál, hogy közös erővel végrehajtsák a meghatározott feladatokat. A vasárnapi munkálatokra az Őrség-Goričko-Raab Mentőcsoporton, valamint a Vasvári Járási Hegyhát Mentőcsoporton túl Vasvár és Sorokpolány Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületei, nyolc polgárőr egyesület, Felsőmarác, Körmend, Szentgotthárd, Táplánszentkereszt, Egyházasrádóc, Kisunyom, Rönök és Csákánydoroszló részéről érkezett segítség. Az önkénteseket további tíz tűzoltó egyesület, Nyőgér, Szentpéterfa, Sótony, Csákánydoroszló, Köcsk, Szakonyfalu, Felsőszölnök, Kőszeg, Bozsok, valamint Porpác képviselte, de a helyszínen a környező települések lakói is szép számban megjelentek, hogy segítsék a munkát.

vadasa_02


A vihart követő áramszünetek, valamint vízátfolyások vasárnapra megszűntek. Elzárt település, lezárt út nincs a megyében.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.