2017. november 22.

Utazó cseh sorozatbetörőket kaptak el - Szombathelyen nyolc házat törtek fel

Több nyugat-dunántúli megyében is dúlt az a cseh páros, akinek egyik tagja amfetaminnal pörgette magát, hogy jobban menjen a "munka". Mint megtudtuk, a csehek a Google Maps-en szemelték ki az utcákat, ahol betörtek a házakba. Veszprémi sajtótájékoztatón ismertették az eseményeket a rendőrök.

A bűncselekmény-sorozat hat hete kezdődött, a betörők elég jellegzetes, nem túl kifinomult módszerrel dolgoztak. Sötétedés után rövid idő alatt sok betörést hajtottak végre. Napnyugtakor figyelték az utcákról a házakat. Ahol nem gyújtottak villanyt, ott valószínűleg nem voltak otthon. Becsengettek és ha senki nem jött ajtót nyitni, akkor azt ők úgy vették, hogy szabad az út befelé. Jellemzően a teraszajtókon, vagy hátsó ajtókon jutottak be a házakba.

Nem csak a lopási kár rúg milliós összegekre, de a rongálási kár is. A veszprémi rendőrök megemlítették az egyik esetet, ahol a kertben talált ásóval bontotta le a betörő a redőnyt, majd ásóval feszítette fel az ajtót is. Bár eleinte még célszerszámmal nyitották az ajtókat, de az egyik helyen menekülés közben elhagyták, utána már improvizáltak.

1.

Ékszerekre, pénzre, könnyen mozdítható értékekre utaztak. A 43 éves Jirzi M.- nél jeladó volt, ő hajtotta végre a betöréseket, míg a sofőr szerepét betöltő 32 éves Jaroslav C. jellemzően a sofőr szerepét töltötte be és mobiltelefonján nézte, hol jár a jeladós társa.

3

A párost az sem riasztotta vissza, ha valahol megzavarták őket, arrébb mentek pár utcával és folytatták a zsákmányszerzést. A munka dandárját elvégző Jirzi amfetaminnal növelte a bátorságát és teljesítőképességét.

A veszprémi rendőrök megjegyezték, a hazai betörőkre inkább az jellemző, hogy ha megzavarják őket, akkor odébbállnak és aznap már nem lépnek akcióba. A jelek ezért is mutattak arra, hogy nem a már ismert betörők dolgoztak  Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében.

5

Az adatgyűjtés során - amibe bevonták a Magyar Közutat is - hamar felmerült az az adat, hogy egy külföldi, cseh rendszámú fehér Skodának köze lehet az esetekhez.

Három érintett megye rendőrei együttműködve próbálták felgöngyölíteni az ügyet. A rendőrök ki is szúrták a fehér Skodát, benne egy emberrel Pápa környékén. Jelöletlen rendőrautókkal kezdték követni a mozgását, az akcióban 12 civil autó vett részt.  A látszólag céltalanul bolyongó autó vezetőjeként Jaroslav C-t azonosították, akire addigra már a vasi rendőrök is elfogatóparancsot adtak ki.  Két órával később beszállt az autóba a szintén körözött Jirzi M. is, majd úgy tűnt, hogy ekkor már célirányosan távozni akartak a helyszínről.

2

Később kiderült, hogy Jirzi ezúttal sem unatkozott, több betörést hajtott végre, de a zsákmányolt aranyat és órákat hiába rejtette egy koszos zokniba, néhány perc múlva már megbilincselve állhattak az őket Tét közelében lerohanó rendőrök gyűrűjében.

4

Jaroslaw C. még aznap beismerte a betöréseket, míg társa másnap tette ezt meg. Ugyan a rendőrök kérdésünkre nem árulták el, de több jel is arra utal, hogy a betörőpáros a Google Maps Street View szolgáltatásában nézhette ki az általuk ismeretlen városok szimpatikus utcáinak házait, ahol zsákmányt reméltek. Azokat a házakat elkerülték, ahol riasztóberendezésre utaló jeleket láttak, illetve ahonnan lámpafény szűrődött ki.

6

A Veszprémi Rendőrkapitányság lopás bűntett alapos gyanúja miatt vizsgálja az eset körülményeit. Az elkövetők előzetes letartóztatásban vannak. Úgy tudjuk, a betörőpáros szerdán Szombathelyen járt és a helyszíni bejáráson rendőröknek mutatta meg, mit hogyan csinált. Jaroslav C. nem ismeretlen a cseh rendőrök előtt, már többször volt büntetve erőszakos bűncselekmények miatt. A páros autóját csaknem egy napig szemlézték a rendőrök, mivel bárhova nyúltak, mindenhonnan bizonyítékok kerültek elő. Összesen 126 tételt rögzítettek, ezek között vannak azok a telefonok is, amelyek adataiból kiderült, hogy a csehek hazánkon kívül Ausztriában és Szlovákiában is megfordultak, feltehetőleg ott sem csak a naplementét csodálták meg, hanem a helyiek életmódjába is betekintettek, a maguk módján.

7

A  Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye:

Dunántúli megyék összefogása


Huszonnégy órán belül beazonosították, egy héten belül pedig elfogták a gyanúsítottakat.

Rendőrkézre került az a két cseh férfi, akik a gyanú szerint Szombathelyen, a kámoni és a herényi városrészen, valamint a Stromfeld lakótelepen lévő családi házakba tört be. A megalapozott gyanú szerint a külföldiek a betöréssorozatot Veszprém megyében kezdték és végül Veszprém megyében elfogták őket. A bűncselekmény felderítése a három szomszédos megye – Győr-Moson-Sopron megye, Veszprém megye és Vas megye – érintett rendőri állománya által végrehajtott együttműködés eredménye.

10

A Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai 2017. november 8-án hat, a következő napon pedig további két bejelentés alapján intézkedtek a megyeszékhelyen. Az akkor még ismeretlen személyek jellemzően a nyílászárók befeszítését követően jutottak be az ingatlanokba és azokból készpénzzel, valamint arany ékszerekkel távoztak.

8

A megyeszékhely egyébként nyugodt városrészén, a lakosság szubjektív biztonságérzetének fenntartása érdekében a rendőrök haladéktalanul megkezdték az adatgyűjtést és az információk értékelését. A dunántúli megyék közötti együttműködésnek köszönhetően a szombathelyi bűncselekmények elkövetésétől számított huszonnégy órán belül a vasi nyomozók beazonosították a 32 éves és a 43 éves férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatóak a betöréses lopások elkövetésével.

9

Ezzel egyidejűleg a rendőrség munkatársai velük szemben elfogatóparancsot adtak ki. A cseh állampolgárokat Pápához közel, egy közúti ellenőrzés során igazoltatták és fogták el a rendőrök 2017. november 15-én. Mindkettejüket előállították és kihallgatták. A Veszprémi Rendőrkapitányság – a gyanúsítottak előzetes letartóztatása mellett – lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit.

 

Sorozatbetörő cseh párost fogtak el a rendőrök Tétnél
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.