Barion Pixel
Szerző: Vas Vármegyei Főügyészség / Fotó, videó: 112Press 2024. szeptember 04.

20 milliót kért óvadékra az unokázós csaló - legalább 47 millió forintnyi értéket csaltak ki az idősektől

A csalók külföldről hívták fel az idős embereket azzal, hogy az unokájuk letartóztatásba került, de óvadék ellenében elintézik, hogy szabadlábra kerüljön. Legalább 10 embert sikerült átverniük, akik összesen 47 millió forint értékben adtak át pénzt és ékszert az ügyvédként bemutatkozó magyar nőnek. A legidősebb átvert ember 86 éves volt.

A Körmendi Járási Ügyészség többrendbeli csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a nővel szemben, aki a vád szerint külföldről irányított bűnszervezet tagjaként, a társai által kicsalt pénzt és ékszereket vette át az idős sértettektől.

A vádirat szerint a bűnszervezet külföldön tartózkodó tagjai 2023 augusztusa és szeptembere között telefonon felhívtak idős sértetteket, és valótlanul azt közölték velük, hogy gyermekük bűncselekmény elkövetése miatt letartóztatásba került, azonban óvadék ellenében el tudják intézni, hogy szabadlábra kerüljön. Az elkövetők ennek érdekében 500 ezer és 20,3 millió forint közötti összegeket, illetve ékszereket kértek a 63-86 éves sértettektől. A vádlott – aki esetenként ügyvédként mutatkozott be – a megtévesztett idős embereket felkereste, a pénzt és ékszereket tőlük átvette, majd annak jelentős részét társaihoz eljuttatta.

A megvádolt nő – a bűnszervezet tagjaival együttműködve – 10 sértettnek közel 47 millió forint kárt okozott. 

A Körmendi Járási Ügyészség végrehajtandó fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek büntetőjogi felelősségéről a Körmendi Járásbíróság fog dönteni.

Címlapképünk illusztráció, egy korábban elfogott unokázós csalót ábrázol, szorult helyzetben.

Szintén korábbi összeállításunkban hangfelvétel is hallható arról, hogyan verik át az ijedt, idős embereket.

 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.