Barion Pixel
Szerző: 112Press / Videók forrása: TikTok 2022. február 27.

Így csalnak ki pénzt ukrán áldozatnak kiadva magukat az ügyeskedők a TikTok-on (videó)

Folyamatosan bőgő légvédelmi sziréna, kamera mögött síró nők és férfiak, remegve megmutatott utcakép, háttérben felhangzó lövések, mérgező gáznak mondott reggeli köd és az imént kiirtott családról szóló beszámoló alapozza meg, hogy pénzt érő virtuális ajándékokat kérjenek olyanok is, akik talán Ukrajna közelében sem jártak még soha. Videón mutatjuk az átveréseket.

Az Ukrajna ellen indított orosz háború legelső napján megjelentek a mások nyomorát, szenvedését kihasználó csalók a fiatalok körében rendkívül népszerű TikTok platformon. Nem véletlenül, ugyanis jelenleg ez a hely az, ahol a legkönnyebben, legnagyobb számban elérhetők az átverhető, megvezethető emberek.

Sokan vannak, akik rácsodálkoznak a legnagyobb blődségekre és gondolkodás nélkül elhiszik azokat. Egy részük azért, mert még gyerek, hamis regisztrációval és nincs olyan felnőtt a környezetükben, aki elmagyarázná nekik, hogy nem kell mindent elhinniük, amit az Interneten látnak. Másik részük pedig felnőtt, akiket korábban szintén nem készítettek fel a világ gonoszságára.

Hiába figyelmeztetnek a hozzászólók a csalásra, érkeznek az adományok

Összeállításunkban szívszorító, könnyfakasztó, megható, vagy éppen félelmet keltő élő adásokból vágtunk össze részeket. A közös bennük, hogy mindegyik átverés és egyetlen céljuk van: virtuális ajándékok begyűjtése a nézőktől, amit aztán pénzre válthatnak. Egy-egy ajándék meghatározott számú TikTok érmébe kerül és egy érmét kb. 4-6 forintnak megfelelő összegért lehet megvásárolni, a kiválasztott csomag függvényében.

Ukrán katonának tűnő fiatalokhoz érkeznek adományok, ajándékok

Egy rózsa 1 érme, egy fánk 30 érme (kb. 150 forint), egy napszemüveg 199 érme, azaz kb 1000 forint, egy ajándékcsomag 50 érme, egy sminkdoboz 1999 érme, azaz kb. 10 ezer forint, de vannak kifejezetten luxus ajándékok is, pl. oroszlán 30 ezer érméért, ami kb, 150 ezer forint, vagy a TikTok Univerzum 35 ezer érméért, ami már  175 ezer forintjába kerül az adományozónak.

Virtuális ajándék árfolyamok - egy érme kb. 5 forintba kerül

Ezeknek az összegeknek a felét lenyeli a TikTok jutalékként, a többit válthatja be a megajándékozott.  És ezekért tepernek most nagyon sokan, az Ukrajnában dúló háború áldozatának kiadva magukat. Bár elvileg élő adásokról van szó, sok ezek közül előre rögzített felvétel, végtelenítve lejátszva, azaz úgynevezett loop-ról van szó.

Érmeárfolyam, magyar forintra átszámolva

Ezért van az, hogy nem a megfelelő napszakot látja a néző, tehát hiába van Kijevben dél a rázkódó felvételen, mégis éjszakai utcakép látszik.  Árulkodó jel a légvédelmi sziréna hangja, ezt egy sima effekttel teszik rá a videókra és minden felvételnek drámai hatást kölcsönöz, még akkor is, ha valaki éppen csak a  muskátliját mutatja.

Elég csak egy házat mutatni, mellé kamu légvédelmi sziréna szóljon és már érkeznek is a támogatások a csalónak

Sokan talán már nem lepődnek meg, ha eláruljuk, hogy a legtöbb ilyen videó nem ukrán utcaképet mutat, hanem akár Magyarországról is sugározhatók a rossz minőségű, remegő videók, amiknél csak annyi a lényeg, hogy ne legyen könnyen azonosítható épület a háttérben, azaz pl. a kivilágított magyar Országházról még a leghiszékenyebbek sem hiszik el, hogy az egy hotel a Dnyeper partján. A csalók képesek órákig sírást mímelni, közben elmondják, hogy mindjárt meghalnak, az utcai köd az mérges gáz, az apját és a gyermekét az előbb lőtték le és most ő következik, ezért küldjetek neki virtuális ajándékot, amit egyébként sokszor meg is köszön, sírós hangon, beolvasva az adományozó nevét.  Van, aki fél órán át rakosgat egy táskát jobbra-balra, közben gyógyszert vesz be, elindulást imitál, de megijed és visszamegy a lakásba, közben sír és kamu légvédelmi sziréna hangja hallatszik. Aztán vágás és az egész kezdődik elölről, miközben az egyik sarokban ott virít a LIVE, azaz élő jelzés.

A csalásokat, átveréseket lehet jelenteni a TikToknak, igaz, nem lépnek túl gyorsan

Szintén ügyeskedők használják azt a módszert, hogy kitesznek egy ukrán és egy orosz logót és mindegyikhez hozzárendelnek valamilyen ajándékot, majd felteszik a kérdést: ki fog győzni? Kinek van igaza? Szavazz virtuális ajándékkal! És a felhasználók tucatjával szavaznak a számukra szimpatikus oldalra, a nyerészkedő pedig dörzsöli a markát.

A csalók erősen tepernek a pénzre váltható ajándékokért

De ott vannak a metróállomásokon fekvő emberek is, ezek valóban ukrán helyszíneken készült videók, de rendszerint felvételről játsszák vissza azokat és ha hallatszik a légvédelmi sziréna, akkor szinte biztosan átverésről van szó.

Mi azt kérjük a felhasználóktól, hogy ne támogassák a csalókat, a fiatalabbak kérjék idősebb ismerőseik segítségét, hogy eldöntsék, valós lehet-e a közvetítés? Olvassák a hozzászólásokat is, hiszen ott is sokan megírják, hogy ha átverésgyanús a történet.

Nem ukrán és nem Ukrajnából sugároz, de azért ukrán áldozatnak adja ki magát

Mi arra buzdítjuk a segíteni szándékozó TikTok-ozókat, hogy ha pénzt szánnak a háború elől menekülőknek, akkor azt közvetlenebb módon juttassák el nekik. Az is értékelendő cselekedet, ha valaki a számára kedves TikTok tartalom-előállítót támogatja virtuális ajándékokkal, de azt kérjük, hogy azt ne egy öt perces sírás, szipogás alapján tegye, hanem akkor, ha valamennyire már megismerte a TikTok alkotóját. A virtuális ajándékokkal ösztönözni tudja az illetőt, illetve elismeri a munkáját és erre egyre nagyobb szüksége van a tartalom előállítóknak. A csalók profilját pedig kérjük jelentsék a TikTok felületén, bár a szolgáltatónak nem érdeke azonnal lekapcsolni az ügyeskedőket, hiszen sokszor hihetetlen mennyiségű virtuális ajándékot küldenek nekik.

TikTok ajándékokkal lehet ösztönözni az alkotókat, de a csalók is bejelentkeznek a pénzre váltható virtuális tárgyakért

Általánosságban pedig azt kérjük, hogy a háborúból érkező híradásokat mindig fogadják egészséges kételkedéssel. Van egy babonának köszönhető ismert magyar köszönés, a kéz és lábtörést! Nos, mi ezt szó szerint kívánjuk azoknak a csalóknak, akik a háborúban bajba kerülteken próbálnak nyerészkedni.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.