Barion Pixel
Szerző: 112Press 2021. október 26.

Nem osztogat ingyen iphone 13 Pro-t az Amazon - fiatalokat célzó átverések a TikTok-on

A megnyert iPhone 13 Pro ugyan soha nem érkezik meg, de a postaköltség miatt megadott bankkártyához tartozó számláról 14 naponta 10 ezer forintot emelnek le, mivel a boldog nyertesek nem olvassák el az apróbetűs részt, vagy nem képesek értelmezni az olvasottakat.

Vajon mi  az, amivel a tizenéveseket rá lehet venni arra, hogy adják meg bankkártya adataikat, esetleg a szüleik bankkártyájáét? A válasz nagyon egyszerű: ígérni kell nekik egy 4-500 ezer forintba kerülő, sokuk számára elérhetetlen, de nagyon vágyott telefont - jelen esetben egy iPhone 13 Pro-t - , majd a nemes gesztusért cserébe el kell kérni tőlük pár száz forintot, természetesen bankkártyán fizetve. Megéri, nem?

Nos, a cégnek igen, hiszen az iPhone soha nem fog megérkezni, cserébe a bankkártyáról majdnem legálisan vehetnek le közel 10 ezer forintot 14 naponta. (Az adataikat megadók ilyen alapon a veséiket is eladhatnák, ha az szerepelne az apróbetűs részben.)

Átverés a TikTok-on - az apróbetűs részben a lényeg

Azért csak majdnem legális a dolog, mert a bankkártyaadatokoz csalással jut a cég. Esetünkben az amazon.hu felhasználónevű Gmail felhasználó, akinek talán mondanunk sem kell, köze sincs az Amazonhoz.

Átverés a TikTok-on

A módszer nagyon egyszerű, fizetett hirdetésben célozzák meg a jellemzően fiatalok által használt közösségi platform, a TikTok felhasználóit és konkrétan azt ígérik nekik, hogy kapnak egy közel félmilliós iPhone 13 Pro-t, csak minimális postaköltséget, mindössze 760 forintot kell kifizetniük. Bízunk benne, hogy olvasóink többségének már erre felszalad a szemöldöke és érzik az átverés bűzét.

Ennyiért a hülyének is megéri, nem? - Pontosan ez az üzletpolitikája a csalóknak

Itt azonban álljunk meg egy pillanatra. Néhány hónapja mi is figyelemmel követjük a TikTok-ot. Nagyon sok kreatív alkotással találkoztunk, kifejezetten ötletes, vagy technikailag pazarul kivitelezett videókat látunk rendszeresen és ha jól lavírozunk, akkor hasznos ötleteket, megfontolandó gondolatokat is bezsebelhetünk.
Vajon mi lehet a helyes válasz? Már nem maradt sok idő a gondolkodásra...
 
A hozzászólásoknál azonban kiderül, hogy már a 10 évesek is aktívan használják a platformot és ez a kommenteknél látványosan megmutatkozik. Sok ugyanis az értetlenkedő hozzászólás, a felhasználó ugyanis képtelen a legalapvetőbb utalások, átvitt értelmű szavak értelmezésére és kiderül, hogy ha nem raknak elé valamit készen, akkor számára nem megoldható az, hogy rákeressen dolgokra, utánanézzen valaminek, hiszen két szót nem képes leírni durva helyesírási hiba nélkül. Így pedig még a legfejlettebb mesterséges intelligencia sem képes kikövetkeztetni, mit is akar valójában az illető a keresőben.
 
jajj, de izgulunk, sikerült-e jó választ adni a kérdésekre?
Viszont ez a réteg tökéletes célközönség a csalóknak. "Add meg a nevedet, címedet és válaszolj helyesen négy kérdésre és már küldjük is a félmilliós ajándékot, mert szeretünk téged!" - lefordítva ez az ajánlata a csalóknak.  A csalinak bedőlő fogyasztó ugyan tart a kérdésektől, de végül még sikerélménye is van, amikor a "Szeretnél ingyen mobiltelefont?" kérdésre "helyesen" válaszol és a kérdések értékelésénél kiderül, hogy minden ilyen kérdésre jó választ adott. (Teljesen mindegy mit nyom, minden válasz jó válasz lesz.)
 
Gratulálunk!
 
Még van egy komoly feladat, ki kell választani azt a dobozt, ami az iPhone-t rejti. Ugye majdnem mindenki tudja már, hogy elsőre ugyan nem, de másodikra meglesz a hőn áhított készülék? Innentől pedig már lila köd, hiába szerepel a következő oldalon, hogy majd akkor kap valamit a bepalizott játékos, ha kisorsolják, ő már adja is meg az adatait. A 760 forint kiadás postára nem sok, azt vagy saját bankkártyáról, vagy a szüleiéről kifizeti és itt követi el a komoly hibát. A kártyaadatok birtokában ugyanis három nap múlva megérkezik az első 9800 forintos terhelés, amit 14 naponta addig ismétel a cég, amíg ki nem derül, mire folyik el az összeg.
 
Ezután még a kártyabirtokosnak ki kell deríteni, hogyan lehet lemondani a "szolgáltatást", pénz pedig az apróbetűs rész alapján nem jár vissza a megkezdett szolgáltatás után.
 
Videónkban nyomon követhető a folyamat, az összeállítást megállítva pedig elolvashatók a feltételek.
 
Ha valaki azt gondolná, hogy 2021-ben ennek már senki nem dől be, az nagyon téved. A szülőknek pedig célszerű elbeszélgetniük a kamaszokkal arról, hogy aki ismeretlenül több százezer forintos ajándékot akar hozzájuk vágni, az szó szerint a javukat akarja. De jobban teszik, ha nem adják oda neki.

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.