Frissítve: 2013. augusztus 09.

Újraélesztési rekordkísérlet Sárváron - Életet menthet a gyors cselekvés

A váratlan szívleállás évente egy kisvárosnyi embert érint Magyarországon. Ennyi embernél nem mindegy, hogy tétlenül várják a mentőket a helyszínen, vagy azonnal megkezdik az újraélesztést. Hajnali négy órakor világrekord kísérlet kezdődött Sárváron. Mi is ott voltunk.

 "Kérlek adj türelmet, hogy ne figyeljek az okoskodókra és gúnyolódókra, adj józanságot, hogy mikor ne kezdjem el, vagy mikor hagyjam abba a próbálkozást..." (Dr. Oszvald Péter: Az újraélesztő imája - részlet)

Pénteken hajnali négy órakor kezdődött az a világrekord-kísérlet, amelyben 36 órán keresztül folyamatosan zajlik az újraélesztés imitálása egy speciális babán. Az esemény főszervezője, Szabó Zoltán mentőtiszt videónkban részletesen beszámol arról, honnan jött az ötlet és mi a céljuk a rekorddal.
Hajnalban a rekordkísérleten - tanulságos információkkal

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a 36 óra alatt kb. négyszáz ember térdel le legalább egyszer a baba mellé és gyakorolja az újraélesztést két percig. A résztvevők többsége nem az egészségügyben dolgozik és a felkészítés során ismerkedtek meg az újraélesztés helyes fogásaival. Ők valószínűleg éles helyzetben már nem bizonytalanodnak el, tudják, mit kell csinálniuk. Ez pedig életet menthet.

Gyerek, felnőtt, idős ember - bármelyiküknek leállhat a szíve váratlanul, minden előjel nélkül. Innentől kezdve megkezdődik a versenyfutás az idővel. 4-5 perc az az idő, amíg még jó eséllyel megmenthető az illető, de ne legyenek illúzióink sem: szívleállás után a legtöbb embert nem lehet visszahozni az életbe. Egy korábbi oktatáson elhangzott: kb. 30 százalék azoknak az aránya, akiket sikeresen újraélesztenek és ennek a 30 százaléknak a 30 százaléka (azaz az összes szívleállásos páciens kb. 9 százaléka) hagyja el "gyógyultan" a kórházat. Százból kilenc ember. Kevésnek tűnik? Akkor érdemes elbeszélgetni a családjukkal, akik gyakorlatilag visszakapják szerettüket. Mi ezt tettük januárban, amikor a kórházban meglátogattuk Takács Kálmánt, akit előttünk élesztettek újra Szombathelyen. A férfi fia társaságában mesélt az élményeiről és arról, hogy korábban a feleségét is sikeresen újraélesztették a mentők. Kilenc százalék. Kevés?

Sajnos Magyarországon általános tapasztalat, hogy szívleállás esetén nem szívesen nyúlnak hozzá a földön fekvő emberhez a mentők kiérkezéséig. Az ok nagyon prózai: sokan félnek, hogy valamit rosszul csinálnak, ami miatt aztán később felelősségre vonják őket. (Vagy egyszerűen eszükbe sem jut, hogy valamit tehetnének.) Ezzel azonban drasztikusan csökkentik a beteg életben maradási esélyeit, miközben a másodpercek gyorsan peregnek. 300 másodpercről indul a visszaszámlálás, idő tehát nincs a tétlenségre. A klinikai halál állapotában fekvő embernél sok mindent nem lehet elrontani. El lehet törni a bordáját, de az csak akkor fog fájni neki, ha életben marad.

De lássuk, mit is tehetünk, ha valaki mellettünk összeesik. Először is győződjünk meg arról, hogy a terület biztonságos, azaz nem üt el minket, vagy a beteget egy kamion, nem áll fenn áramütésveszély stb. Ezután erélyesen próbáljuk "ébreszteni" hanggal, paskolással. Ha nem járunk sikerrel, akkor hangosan kiabálva kérjünk segítséget, hiszen minimum eszméletlen betegről van szó. Ezután következhet a fekvő ember fejének hátrabillentése és az életfunkciók ellenőrzése. Hallgassuk tíz másodpercig, lélegzik-e. Ha nem, akkor értesítsük, vagy hívassuk fel a mentőket a 104-es, vagy 112-es segélyhívószámon és kezdjük meg az újraélesztést.

Videónkban jól megfigyelhető a fantomon végzett mellkas kompresszió, amiben semmi ördöngösség nincs. Harminc nyomás után végezzünk két befújást, ahogy a filmen is látszik, majd folytassuk a mellkas kompressziót. Ezt ismételjük addig, amíg a mentők megérkeznek.

Nagy segítség lehet, ha a közelünkben ilyenkor félautomata defibrillátor található. (Ennek használatáról következő cikkünkben olvashatnak bővebben.) Ezzel akár a mentők kiérkezésére visszahozható az életbe a páciens. Erre a Sárvári Gyógyfürdőben is volt példa, ahol egy férfi esett össze és került a klinikai halál állapotába. Óriási mázlija volt, az éppen pihenő Szabó Zoltán mentőtiszt szemtanúja volt az esetnek és rögtön megkezdte az újraélesztést, a fürdő munkatársai pedig hozták a defibrillátort. A klinikai halálból visszahozott férfi ma teljes életet él és ő zárja a sárvári világrekord kísérletet. Az újraélesztett mutatja be az újraélesztést szombaton délután, 15:58-kor. Kilenc százalék. Kevés?

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy még utolsó utáni pillanatban csatlakozzon a rekordkísérlethez, az tehet egy próbát. Látogasson el a Nádasdy várba és ha szerencséje van még csatlakozhat egy olyan csapathoz, ahol nincs meg a maximális 30 fő. Megmutatják neki a helyes fogásokat egy gyakorlóbabán és a "rekord-zónában" már szakszerűen végezheti a mellkas-kompressziót és a befújást két percig. Ezzel bekerül a világrekorderek névsorába és ami még fontosabb: ha a közelében történik szívmegállás, akár családi, baráti körben, akár idegennel, már tudni fogja, mit kell tenni. Esélyt adni a másiknak a további életre.

A sárvári világrekord nagy valószínűséggel bejegyzésre kerül, de az ország másik felén már készülődnek az egyetemisták, hogy visszahódítsák az elsőséget. Ez egy olyan versengést szül, aminek következtében több százan, több ezren hallanak az újraélesztés fontosságáról, szabályairól. És ez már önmagában megéri.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.