Barion Pixel
Szerző: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2019. július 13.

Hetvenkilenc újonnan kiképzett tűzoltó kezdi meg szolgálatát - Sárvár duplafülkés vízszállítót kapott

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon hetvenkilenc, frissen végzett tűzoltó esküdött föl a hivatására. A kibocsátó ünnepségen hét duplafülkés, erdőtűz oltására alkalmas vízszállító és egy oktatási célokat szolgáló katasztrófavédelmi mobil labor jármű is rendszerbe állt.

A katasztrófavédelmi mobil labor oktatójárművének beszerzése része a KEHOP 1.6.0-15-2016-00008 azonosítószámú, „Magasabb szintű iparbiztonsági beavatkozások kapacitásfejlesztése” elnevezésű európai uniós projektnek.

Fotók: Szőke Péter BM OKF

Az esküt tevő tűzoltók öthónapos kiképzést tudhatnak maguk mögött, és hamarosan megkezdik szolgálatukat az ország különböző tűzoltó-parancsnokságain. Hivatásossá válásuk előtti utolsó, ünnepélyes ceremóniáján, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt tettek fogadalmat arról, hogy tűzoltóként felkészültségük és tudásuk legjavát nyújtva segítenek a bajbajutottakon.

Fotók: Szőke Péter BM OKF

A tiszthelyettesi fogadalomtétel után Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, főigazgató-helyettes köszöntötte az újdonsült kollégákat. Az elöljáró szakmai sikereket kívánt és elmondta, a mai nappal életpályájuk fontos mérföldkövéhez érkeztek. Tanulmányaikat sikeresen befejezték, immár tűzoltóként tettek esküt. Ebben pedig azt vállalták, hogy betartják mindazokat a szabályokat, amelyek a hivatásukkal együtt járnak. A tábornok hozzátette, az új kollégák részesei lettek egy olyan összetartó, egymásra figyelő közösségnek, amelyben a bajtársiasság alapkövetelmény. Ezután a hozzátartozóknak és családtagoknak köszönte meg a sok támogatást, amelynek köszönhetően az újonnan végzett tűzoltók itt állhatnak.

Fotók: Szőke Péter BM OKF

A tábornok arról is beszélt, külön öröm számára, hogy egy napon avathat tűzoltókat, és adhat át egy-egy duplafülkés vízszállítót hét megyei igazgatóságnak, valamint egy oktatási célokat szolgáló katasztrófavédelmi mobil labor gépjárművet a Katasztrófavédelmi Oktatási Központnak. A hallgatói válaszbeszédben Turcsányi Gábor tűzoltó őrmester megköszönte a bizalmat és az oktatást, amelyet a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban kaptak, majd elmondta, méltóak lesznek az egyenruhához, azt büszkén viselik. Az őrmester arról is beszélt, hogy új korszak kezdődik számukra az eskü napjávall. Úgy fogalmazott: „Most rajtunk a sor, hogy bizonyítsunk. Miénk a feladat és a felelősség, hogy már képzett tűzoltóként védjük nemzetünk értékeit, az állampolgárok életét, testi épségét és vagyonát.”

Fotók: Szőke Péter BM OKF

A válaszbeszéd után elismerték a legkiválóbb teljesítményt nyújtó hallgatókat. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató oklevelét és ajándéktárgy elismerését a főigazgató-helyettes Madarász Zsolt tűzoltó őrmesternek, Nász Imre József tűzoltó őrmesternek és Tóth Krisztián tűzoltó őrmesternek adta át. A kibocsátó ünnepségen hét duplafülkés, erdőtűz oltására alkalmas vízszállítót és egy oktatási célokat szolgáló katasztrófavédelmi mobil labor járművet is átadtak. A duplafülkés vízszállító gépjármű alkalmas arra, hogy vízszegény területeken biztosítsa a gépjárműfecskendők vízutánpótlását, használható egy teljes raj szállítására, de önálló beavatkozó járműként is bevethető az általános tűzoltási és az erdőtüzes oltási feladatok során. Baranya (Mohács), Borsod-Abaúj-Zemplén (Encs), Békés (Gyula), Győr-Moson-Sopron (Sopron), Jász-Nagykun-Szolnok (Tiszafüred), Somogy (Marcali) és Vas (Sárvár) megye katasztrófavédelmi igazgatósága gyarapodott egy-egy Renault-BM Heros duplafülkés vízszállítóval, míg a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ vezetője egy Mercedes-Benz Gamma Sprinter katasztrófavédelmi mobil labor oktatójármű kulcsait vehette át.

Fotók: Szőke Péter BM OKF

Az oktatójármű az iparbiztonsági szakterületen dolgozók képzését támogatja, segítségével az állomány a legkorszerűbb eszközök révén bővítheti ismereteit. A jármű értéke csaknem bruttó 207 millió forint. Az uniós projekt célja speciális iparbiztonsági feladatokat ellátó járművek és műszerek beszerzése, rendszerbe állítása, így a továbbiakban egy vízi szállítmányok ellenőrzésére szolgáló járőrhajót is beszerez a katasztrófavédelem. A beruházás összesen 1 milliárd 200 millió forintból valósul meg. A résztvevők az ünnepség záróakkordjaként megtekintették az új járműveket. A katasztrófavédelem május 9-én több mint 1 milliárd forint értékben 26 új gépjárművet adott át. Akkor tíz kritikusinfrastruktúra-bevetési egység (KIBE jármű), négy szimplafülkés erdőtüzes vízszállító, hat duplafülkés erdőtüzes vízszállító, öt gyorsbeavatkozó jármű és egy magasból mentő tűzoltógépjármű állt szolgálatba.

Kibocsátó ünnepség és gépjármű átadás a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.