Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. szeptember 03.

Települési mentőcsoport alakult a Vas megyei Perenyén

Minősítő oklevelet kapott a Perenyei Önkéntes Települési Mentőcsoport, amelynek 17 tagja tette le az esküt a rendszerbeállító és minősítő gyakorlat előtt.

A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén működő önkéntes települési mentőcsoportok száma a perenyei önkéntesekkel együtt elérte a tízet. A település veszélyeztetett a villámárvizek kialakulásának terén, így volt ez 2015-ben is, amikor a települést több helyütt árasztotta el a levonuló csapadéktömeg.

DSC_0087

Ezekben az esetekben nagy segítséget jelenthetnek az önkéntes mentőcsoport tagok. A település mentőcsoportjának rendszerbeállító gyakorlatának célja az volt, hogy azon feladatok szakszerű teljesítéséről adjanak tanúbizonyságot, amelyek a bajban megfelelően alkalmazhatóak a káresetek megelőzése és elkerülése érdekében.

DSC_0103

A gyakorlat a 17 főből álló mentőcsoport ünnepélyes eskütételével vette kezdetét, majd Gombos Bálint plébános áldotta meg a tagokat. A megnyitón részt vett dr. Kovács Györgyi, a Szombathely Járási Hivatal vezetője, Lakatár Gábor tű. alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Imre Viktória, Perenye Község polgármestere, aki egyben a mentőcsoport parancsnoka is.

DSC_0060

A megnyitót követően megkezdődtek a gyakorlat feladatainak végrehajtása.

DSC_0094

A mentőcsoportnak először egy híd lesúlyozását kellett végrehajtania, ezt egy veszélyes fa kivágása követte, majd ideiglenes védmű építésére, patakmeder tisztítására és a lakosság kimenekítésére valamint befogadásra is sor került.

DSC_0069

A feladatok elvégzését követően a látottakat Lakatár Gábor tű. alezredes, kirendeltségvezető értékelte, aki a sikeres végrehajtásért átadta a mentőcsoportnak a minősítő oklevelet, amelyet dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá.

DSC_0125

Újabb települési mentőcsoport alakult Vas megyében PerenyénHozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.