Barion Pixel
Szerző: Magyar Közút / 112Press 2021. február 02.

Balesetveszélyes tolatások, megfordulások videón egy új turbo körforgalomnál, Békéscsabán

Tanulságos felvételeket rögzített a Magyar Közút kamerája az M44-es autóútra vezető új békéscsabai turbó körforgalomnál. A szabályoknak megfelelő és egyértelmű kitáblázás ellenére egyes közlekedőknek még nem sikerült megszoknia a környéken újdonságnak számító többsávos körforgalmat.

A felvételeken látszik, hogy az autósok megijednek attól, hogy az M44-es autóútra hajtanak fel és visszatolatnak vagy éppen forgalommal szembe fordulnak. 

 


A videón látható sofőrök a körforgalom előtt nem a továbbhaladási irányuknak megfelelő forgalmi sávba soroltak, amire burkolati jelek és jelzőtáblák is egyértelműen figyelmeztetik az autósokat a csomópont előtt.

A turbó körforgalomban az egymással párhuzamosan haladó sávokat egymástól át nem járható, de a vízelvezetést lehetővé tevő elemekkel, az útfelületből kiemelkedő gömbsüvegsorral választották el. A körpályán a forgalmi sávok fizikai elválasztása csak ott szakad meg, ahol keresztező járművek lépnek be a csomópontba. 

Forgalommal szembe hajtó jármű Békéscsabánál

Aki a külső sávba sorol be, az az új M44-es autóútra tud csak felhajtani, míg a másik sávból az M44-esen túl ki lehet hajtani a 44-es és a 47-es főútra is. A Magyar Közút szakemberei a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében arra hívják fel a közlekedők figyelmét, hogy ha az előjelzések ellenére véletlenül nem a számukra megfelelő sávban hajtanak be a körforgalomba és emiatt az M44-es autóútra hajtanak fel, ne tegyenek meggondolatlan lépéseket, ne tolassanak, ne álljanak meg és ne forduljanak meg!

Szabálytalanul tolató jármű

Ha navigációs eszközt használnak, figyeljenek arra is, hogy az friss adatokat tartalmaz-e, abban szerepel-e az új út és csomópont. Az útszakasz egyelőre díjmentesen használható, ráadásul csupán négy kilométerre található a legközelebbi csomópont, ahol biztonságosan le tudnak hajtani, illetve visszatérni a turbó körforgalomhoz.

Megfordulás az új békéscsabai turbo körforgalomban

A szakemberek a következő hetekben az előírásokon túl újabb burkolati jelekkel és táblákkal erősítik tovább a csomóponti ágak előjelzéseit, valamint az autóút legközelebbi lehajtójára is külön táblán hívják majd fel a figyelmet, ezzel is csökkentve a balesetveszélyes és szabálytalan  tolatások és visszafordulások számát - tudtuk meg a Magyar Közúttól.

Traktor és személyautó szabálytalan tolatása előtti eszmecsere

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ún. hülyebiztos csomópont nem létezik, csak akkor, ha fizikai útzárakkal, pl. betonelemekkel zárják le az utat. Igaz, akkor is lennének olyan sofőrök, akik belehajtanak a betontömbbe, mert pl. a navigációs rendszerük nem jelezte, hogy arra nem lehet behajtani.

(A Magyar Közút eredeti felvétele, hozzászólási lehetőség nélkül itt található.)


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.