Szerző: Egri Járási Ügyészség 2019. június 13.

Tömegkarambolt okozott a figyelmetlen autós - vádat emeltek ellene

Nyugat-Magyarországról tartott Erdélybe egy 47 éves férfi, aki tavaly nyáron súlyos balesetet okozott az M3-as autópályán. Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat ellene az Egri Járási Ügyészség.

A vádlott 2018. július 15-én délelőtt Nyugat-Magyarországról tartott Erdélybe egy 9 személyes kisbusszal, melyben hat utast szállított.  A késő délelőtti órákban jó látási viszonyok között érkezett Kál térségében az autópálya 90. kilométerszelvényébe, ahol forgalmi okokból mindkét sávban hosszú kocsisor torlódott fel.

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Bár az álló járművek féklámpái távolról is jól láthatóan világítottak, a kisbusz vezetője ezt figyelmetlensége miatt nem észlelte időben, így változatlan, 120 km/h körüli sebességgel közelítette meg a dugót, mely mögött már vészfékezve sem tudott megállni. Ekkor, az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy a két járműoszlop közé kormányozza a járművét, ahol azonban nem volt annyi hely, hogy ott szabadon elhaladhatott volna.

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Ennek következtében először egy, a belső sávban álló terepjárónak ütközött, amit előbb a bal oldali szalagkorlátnak, azután az előtte álló másik, azonos típusú autónak lökött, miközben ebben a forgalmi sávban megrongált egy további személygépkocsit is. A külső sávban előbb egy ritka oldtimert, majd további három álló járművet tört össze a vádlott.

Forrás: Egri Járási Ügyészség

Az ütközés-sorozatban a kisbusz utasai közül hárman, a vétlen járművek utasai közül ketten szenvedtek 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, további négy személy pedig könnyebben sérült.

Az Egri Járási Ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottal szemben főbüntetésül végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, és emellett pénzbüntetést is szabjon ki.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.