Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2024. szeptember 01.

Videó: Több épület is kiégett Kőszegen, miután egy férfi el akart tüzelni egy kis kupac levelet

Videón mutatjuk meg, mi maradt a tűz után a területen. Munkagépek és egy pick-up is a tűz martaléka lett, két melléképület teljesen kiégett, de lakóépületre és a méhkaptárakra nem terjedtek át a lángok a szárazsággal küzdő településen.

Először tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat 2024. augusztus 31-én Kőszegre, a Kőszegfalvi utcába, de hamarosan már arról érkezett jelzés, hogy egy pajta is lángol. Ekkor már több település tűzoltói indultak a helyszínre, ahol időközben egy másik melléképület is lángba borult.

Kőszegi, szombathelyi, bozsoki, horvátzsidányi és kőszegdoroszlói tűzoltók érkeztek a helyszínre, akik az oltás mellett arra is figyeltek, hogy a tűz ne terjedjen a lakóépületek irányába, vagy a lángoló épületek közelében álló méhkaptárakra. A rovarok a füsttől, a hőtől és a fényhatásoktól megzavarodva rajokban köröztek a környéken és több tűzoltót is megszúrtak, de senki nem szorult ellátásra emiatt.

Lángoló pajta Kőszegen - Fotó: Tarján József

Információnk szerint a tüzet egy idős férfi gyújtotta, aki a kertjében néhány marék falevelet akart eltüzelni egy kb. 1 négyzetméteres területen. A lángok átterjedtek a száraz aljnövényzetre, majd a második szomszéd pajtaépületére, amiben nem tároltak különösen értékes eszközöket, tárgyakat.

Az idős férfi egy falevél kupacot akart eltüzelni Kőszegen, két épület kiégett

A teljes terjedelmében égő épületről felszálló pernye lángba borított egy távolabb álló melléképületet is, amiben viszont értékes eszközök semmisültek meg. Többek között megrongálódott egy traktor, teljesen kiégett egy kombájn, egy pick-up és egyéb gépek is. Úgy tudjuk, hogy a 70-es éveiben járó tulajdonos éppen Pannonhalmán volt egy kórussal, amikor hírt kapott a tűzről. Azt kérte a feleségétől, hogy a traktorral próbáljanak eljárni, de akkor már a közelébe sem lehetett menni a hőhatástól. A mezőgazdasági eszközök aktív használatban voltak, néhány nappal korábban a férfi a saját terményét takarította be velük.

Kiégett Nissan pick-up az egyik épületben

Az eset során személyi sérülés nem történt, az elmondottak alapján a helyiek is a bajba jutottak segítségére siettek és próbálták megakadályozni a tűz terjedését. A szárazság miatt az aljnövényzeten keresztül könnyen elharapózhattak volna a lángok. A helyszínre érkezett a Vas KMSZ és Kőszeg város polgármestere is, valamint a Kőszegi Városüzemeltetési Kft. munkagépe, amivel a törmeléket kotorták ki a kiégett pajtából.

Kiégett pajta Kőszegen

A hivatalos adatok alapján a fokozott tűzveszély miatt országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján tiltott. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben belterületi ingatlanokra felmentést adhat, amelyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit  Amennyiben nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, abban az esetben nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. Kőszegnek van ilyen rendelete, de csak a szőlőműveléssel foglalkozók számára ad lehetőséget a szőlőnyesedék elégetésére, de azt is csak hétfőn, megadott időben és előzetes bejelentés után.

Kiégett pajtaépület Kőszegen

Abban biztosak vagyunk, hogy az idős kőszegi férfi nem gondolta, hogy a kis kupac levél elégetése ekkora bajt okoz, de az esete legyen intő jel mások számára. Azokat is önmérsékletre kérjük, akik az égő cigarettacsikket egyszerűen kipöckölik a járművük ablakán. A szárazságban ez komoly anyagi kárt okozhat, erdők, mezőgazdasági területek éghetnek le a bennük élő állatokkal együtt, de emberéletek, lakóépületek is veszélybe kerülhetnek a gyorsan terjedő lángok miatt.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.