Szerző: ORFK / OBB /Fotó: 112Press 2019. augusztus 24.

Csaknem tízezer gyorshajtó a TISPOL "European Operation Speed" kampány keretében Magyarországon

Az egy hétig tartó nemzetközi sebességellenőrző kampány keretében hazánkban közel tízezer járművezetővel szemben indult eljárás.

A TISPOL (European Traffic Police Network) éves ellenőrzési terve alapján az elmúlt héten szervezték meg a "European Operation Speed" kampányt, mely nevéből adódóan a megengedett sebességet túllépő járművezetők kiszűrésére irányult. A nemzetközi adatok még nem ismertek, ugyanakkor az ellenőrzéssel kapcsolatos legfontosabb hazai adatokat a rendőrség már összesítette.

A TISPOL ajánlásának megfelelően Magyarországon is 2019. augusztus 12-18. között tartották meg a fokozott ellenőrzéseket, melyek az ország valamennyi megyéjére és a fővárosra egyaránt kiterjedtek. Fenti ellenőrzések súlypontját a sebességtúllépésekkel szembeni fokozott hatósági fellépés képezte, ugyanakkor a szolgálatot teljesítő rendőrök más jogsértések megalapozott gyanúja esetén is intézkedtek. A sebesség-ellenőrzések elsősorban a főbb közlekedési útvonalakra és a jelentős átmenő forgalmat lebonyolító településekre összpontosultak. A „Speed” ellenőrzés során a rendőrség valamennyi működőképes fix és mobil sebességellenőrző készülékét bevetette.

traffipax

Az akció egy hete alatt összesen 9 778 járművezetővel szemben indult eljárás, akik túllépték az adott útvonalra meghatározott legnagyobb sebességet. Az intézkedések többsége, mintegy 75%-a úgynevezett leállítás nélkül végrehajtott sebesség-ellenőrzés volt, melyeket a rendőrség többnyire az  automata, stabilan telepített sebességmérő eszközökkel hajtott végre. A leállítás nélküli ellenőrzések során rögzített jogsértések száma 7 296 volt, az érintettekkel szemben automatikusan eljárás vette kezdetét.

A sebesség-ellenőrzések másik típusát a leállításos ellenőrzések képezték, melyek során a múlt heti „Speed” akció keretében 2 482 fővel szemben intézkedtek a rendőrök. A szabálysértési törvény 224. § alapján – ide tartoznak a kisebb mértékű gyorshajtások – a rendőrök 1 332 fővel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, míg szabálysértési feljelentést 35 fő ellen tettek. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 20 § (1) bek. k/pontja alapján – ide tartoznak a jelentősebb mértékű sebességtúllépések – 1 018 fővel szemben közigazgatási bírság került kiszabásra, míg közigazgatási eljárás 97 fővel szemben indult.

Az egy hét alatti összesen 9 778 intézkedés azt jelenti, hogy átlagosan számítva naponta csaknem 1 400 járművezetővel szemben indult eljárás az Európa-szerte a közutak első számú gyilkosának számító sebességtúllépés miatt. A következő TISPOL európai ellenőrzés 2019. szeptember 20-21-én várható. A két napos nemzetközi ellenőrzés a „Focus on the Road” megnevezést kapta, és a járművezetők figyelmét elvonó tényezők visszaszorítására irányul.

TISPOL eredmények Vas megyéből

A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) Műveleti Csoportjának  2019. évi ellenőrzési terve alapján – az országos program részeként – Vas megye útjain is végrehajtották a rendőrség munkatársai 2019. augusztus 12. és augusztus 18. között a Tispol Speed elnevezésű közlekedésbiztonsági ellenőrzést.

A rendőrök az akció ideje alatt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén összesen 963 esetben dokumentáltak sebességtúllépést, amelyből 882 esetben megállítás nélkül rögzítették a gyorshajtást. A helyszíneken pedig 81 sofőrrel szemben szabtak ki helyszíni, vagy közigazgatási bírságot.

A kép illusztráció.

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.