Szerző: ORFK-OBB / Fotó: 112 Press 2019. február 04.

TISPOL akciók időpontjai 2019-ben - a "közutak csendes gyilkosait" is ellenőrzik

Egy-egy akció ugyanazon a héten fut az európai országokban, de nem mindenhol terjesztik ki a hét minden napjára. A tavaly bevezetett Focus on road héten azokat a tényezőket ellenőrzik, amelyek elvonják a gépjárművezetők figyelmét. Ilyen a mobilozás, filmnézés, vagy a menet közben sütögetett pecsenye. És az utóbbi nem szójáték...

A TISPOL (European Traffic Police Network) idén is európai-szintű közúti ellenőrzések végrehajtását tervezi. A tagállamok rendőri képviselői által elfogadott ellenőrzési terv alapján 2019-ben az európai rendőrök egy alkalommal ellenőrzik a passzív biztonsági eszközök (a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek) használatát, két alkalommal a sebességhatárok megtartását, hasonló időtartamban lépnek fel az ittasan, illetve drog hatása alatt vezetőkkel szemben, míg a tehergépkocsik és autóbuszok ellenőrzése az előzőeknél idén nagyobb szerep jut. A tavalyi bevezetést követően idén a második alkalommal lett meghirdetve az a közúti ellenőrző kampány, amely a járművezetők figyelmét elvonó tényezők visszaszorítására irányul.

A TISPOL egy-egy konkrét hetet jelöl meg az ellenőrzések végrehajtására, ezen belül a tagállamok eldönthetik, hogy a lehetőségeiknek és sajátosságaiknak megfelelően milyen időtartamban szervezik meg saját ellenőrzéseiket.

Így harcolnak a gyorshajtás ellen - Megyéken átnyúló sebességellenőrzés

 

A 2019-es, hazai végrehajtási időpontok:

Február 18-24: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

Március 11-17: „Seatbelt” biztonsági öv-ellenőrzés

Április 01-07: „Speed” sebességellenőrzés

Június 03-09: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére

Július 22-28: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

Augusztus 12-18: „Speed” sebességellenőrzés

Szeptember 20-21: „Focus on the Road” („Figyelem az útra”) ellenőrzés a figyelemelvonó tényezők visszaszorítására

Október 14-20: „Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

December 09-15: „Alcohol & Drugs” ellenőrzés az ittasan, illetve bódult állapotban vezetők kiszűrésére

 A Körmendi Rendőrkapitányság ellenőrzése 2017.03.01-én 3.

A TISPOL ellenőrzések Európában ugyanazon a héten zajlanak, mint hazánkban, de az ellenőrzések konkrét napjait – hétfőtől vasárnapig – az egyes tagállamok önállóan határozzák meg. Az eddigi tapasztalatok szerint egyes országok akár a hét minden napján, míg mások néhány nap időtartamban vesznek részt a TISPOL kampányokban.

Koncentrált ellenőrzés2

A „Focus on the Road” ellenőrzés elmúlt évi bevezetését indokolta, hogy egyre több olyan súlyos kimenetelű közlekedési baleset történik az utakon, mely a járművezető figyelmetlenségére, a figyelmet elvonó valamilyen aktív cselekvésre vezethető vissza. Ezeket a jogsértéseket a közutak „csendes gyilkosainak” is nevezik. Ebbe a körbe nem csak a mobiltelefon járművezetés közbeni jogellenes használata tartozik, hanem a GPS, vagy a hifi készülék kezelése, a légkondicionáló beállítása, illetve más hasonló tevékenység. A rendőri ellenőrzési tapasztalatok alapján egyre többen vezetnek járművet úgy, hogy közben filmet, vagy zenei klipet néznek, de olyan is előfordult már, hogy egy kamionsofőr az ebédjét sütögette a vezetőtérben elhelyezett grillrácson, miközben vezetett.

kozuti_ell

A magyar rendőrség a nemzetközi akciókat jellemzően a közlekedési hatóság munkatársaival együttműködve hajtja végre, tekintettel arra, hogy a két hatóság részben eltérő jogosultságokkal rendelkezik a közúti ellenőrzések végrehajtása terén. A TISPOL és a magyar rendőrség közös célja, hogy ezekkel az ellenőrzésekkel is hozzájáruljanak a hatályos európai és nemzeti közlekedésbiztonsági célkitűzés eléréséhez, mely szerint 2010. és 2020 között felére csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma. 

A Körmendi Rendőrkapitányság ellenőrzése 2017.03.01-én 4.

A képek illusztrációk.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.