Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2024. február 04.

Segélyhívás érkezett egy eCall rendszertől - nem találtak roncsot a 87-es főút mellett

Mentők, tűzoltók és rendőrök vonultak szombaton délután szirénázva Tanakajd irányába Szombathelyről és több olvasónk is rákérdezett arra, hogy mi történt.

Információnk szerint egy gépjármű automatikus segélyhívó rendszere (eCall) értesítette a hatóságokat arról, hogy az autó balesetet szenvedett. A rendszer által küldött koordináták a 87-es főútra mutattak. Azonnal indult a segítség, miközben próbálták pontosítani az adatokat.

A riasztott egységek azonban semmit nem találtak, valószínűleg műszaki hiba miatt érzékelhette a rendszer azt, hogy az autó karambolozott. Az ilyen automatával felszerelt gépkocsikból akkor is automata segélyhívás érkezik, ha pl. nyílik a légzsák, működésbe lép az övfeszítő, azaz a rendszeradatok alapján a jármű nagyobb balesetet szenved.

A fedélzeti e-segélyhívó rendszer kiépítésére vonatkozó eu-s rendelet ide kattintva érhető el.

Fotónk a szombati riasztás időpontja után készült a 87-es főúton, Szombathely határában.

Naplementekor megfestett felhők a 87-es főútról nézve

Tavaly történt már hasonló Vas vármegyében. Akkor a 86-os útról, Szombathely határából érkezett jelzés balesetről az eCall-tól. Akkor is mentők, tűzoltók indultak a helyszínre, de nem találtak roncsot. A visszafordított szombathelyi tűzoltók még úton voltak a laktanya felé, amikor Körmend határából érkezett újabb jelzés, mint kiderült, ugyanabból a járműből és a jelzés helyén ismét nem találtak semmit a riasztott szerek. A jármű vezetőjének valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy az autója vészjelzéseket ad le. Arról nincs információnk, hogy sikerült-e azonosítani a gépjárművet.

A fenti példák ritka eseteket takarnak, sok esetben viszont hasznos a gyors segélyhívás, ami tartalmazza az autó pontos koordinátáit is. Csepreg határában egy fák közé csapódó és az útról nem látszó BMW automata rendszere adta le azonnal a vészjelzést. Hasonló esetekben az is elképzelhető, hogy a balesetet szenvedett nem tudja megnevezni, hogy hol karambolozott. Elég elképzelni azt a szituációt, amikor magyarként egy távoli országban próbálunk eljutni A-ból B-be. A két település közötti falvak nevét, utak számát stb. valószínűleg csak nagyon kevesen tudják elmondani, sokkos állapotban.  Archív videónk a BMW műszaki mentéséről:

Az automatikusan elküldött adatok alapján értékes percekkel korábban indulhat a segítség, hiszen mire egy felborult autóban, vagy egy roncsban a sofőr megtalálja a telefonját - és az még működik is -, addigra a segítség már a közelben lehet. A rendszernek még vannak hibái, de biztosra vehető, hogy az EU-ban minden évben több ember életét menti meg az eCall.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.