Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2019. július 25.

Börtönből telefonált - működött az észérségre épülő primitív csalás

A felhívott fél örült, hogy nyert 450 ezer forintot és gondolkodás nélkül beütögette a bankautomatába a kapott "kódokat", egymás után öt alkalommal. Nyeremény nem érkezett, de ez talán csak neki okozott meglepetést.

A Szombathelyi Járási Ügyészség csalás vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint 2017. áprilisában, mialatt más ügyben jogerős szabadságvesztését töltötte, felhívta a sértettet és úgy csalt tőle ki pénzt, hogy valótlanul az egyik mobilszolgáltató munkatársának adta ki magát azzal, hogy ott a sértett nevét kisorsolták, és 450.000 Ft-ot nyert. Előadta a vádlott azt is, hogy a nyeremény átvételéhez követnie kell az utasításait a sértettnek.

A vádlott utasítása alapján a sértett az egyik szombathelyi bankautomatánál beütötte a vádlott által megadott kódokat, és öt alkalommal 15.000 Ft összeget. A megadott kódok azonban valójában telefonszámok voltak, és öt személy bankkártyájának egyenlegét töltötte fel 15- 15.000 Ft-tal a sértett.

A kép illusztráció. Forrás: transferwise.com

A vádlott a bűncselekménnyel összesen 90.000 Ft kárt okozott, mely a nyomozás során nem térült meg.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a vádlottal szemben közérdekű munka kiszabását indítványozta, és azt, hogy a bíróság bírálja el a sértett által a kárának megtérítése miatt bejelentett polgári jogi igényt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.