Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály Videó: Fejes Tibor / dashcam 2023. november 19.

Tanulóautóra húzta a kormányt egy nyergesvontató vezetője a Zanati úti körforgalomban, Szombathelyen

A kamion vezetője a tanulóautó után hajtott be a körforgalomba, de előtte hajtott ki, pedig a személyautó vezetője nem tétovázott. Az oktató mentette a helyzetet, így nem történt baleset. Tanulságos videón mutatjuk a történteket.

Az M86-os autóút felől érkezett Szombathelyre egy tanulóautó, jól látható "T" jelzéssel a tetején, ami messziről jelzi a közlekedőknek, hogy olyan sofőr ül a volán mögött, aki most tanulja a vezetést. A jármű a külső sávból behajtott a Zanati úti körforgalomba, hogy a 86-os és 87-es főutak közös szakaszán folytassa az útját.

A sofőr eleget tett a jobbra tartási kötelezettségének.  A körforgalom a szélessége miatt alkalmas a párhuzamos közlekedésre, azonban a felezővonal már évekkel ezelőtt eltűnt és azóta sem festették fel.

Amit a fedélzeti kamera rögzített az teljesen szabálytalan és balesetveszélyes.

A felvételen hallatszik az oktató hangja, aki figyelmezteti a tanulót, hogy mellette van a kamion, figyeljen oda rá, majd utasítja, hogy lassítson, amikor a nyergesvontató vezetője rájuk húzza a kormányt. A fedélzeti kamera felvétele abból a szempontból is szerencsés, mivel látszik, hogy a tanulóvezető nem egy már körforgalomban haladó kamion elé vágott be.

A külföldi rendszámú teherszállító valószínűleg szintén az M86-os autóút felől érkezett. Az is jól látszik, hogy a körforgalomból kihajtás után a tanuló dinamikusan gyorsít és rövid időn belül utoléri a külső sávba kisoroló kamiont. Korábbi felvételünkön a mostani videóban szereplő körforgalom látható, légifelvételen.

Mi azt kérjük a nézőinktől, hogy legyenek türelmesek a tanulókkal, hiszen sofőrként - jó esetben - mindannyian voltunk mazsolák egy oktatóautó volánja mögött. A videón látható szituáció az oktatónak köszönhetően nem végződött balesettel és arra biztosan jó volt, hogy a tanuló ne az élettől kapja az első pofont.

Biztosak vagyunk abban, hogy a körforgalmas kalandjára sokáig emlékezni fog már akkor is, amikor egyedül vezeti a saját gépjárművét, hiszen jó leckét kapott a mögöttes forgalom figyelésének fontosságáról is. Az általunk kapott felvétel végén hallatszik, ahogy a jobb oldali ablak lehúzódik. Óhatatlanul is egy idén 35 éves klasszikus - Stephanie kecsesen kinyújtott ökle -  jutott az eszünkbe, referenciaként. Ez a videó végén megtekinthető.

A dashcam felvételt köszönjük Fejes Tibor gyakorlati oktatónak.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.