Szerző: 112Press 2019. március 13.

Szétverte valaki a rászorulóknak kihelyezett ételdobozt Szombathelyen

Egy hónapja helyezték ki és egyre többen helyeztek el benne élelmiszert rászorulóknak, éhezőknek. Ma reggelre szétverte, összetörte valaki.

Forrás: Alpokalja Nagycsaládos Egyesület
 
A szombathelyi Bocskai körút és Semmelweis Ignác utca sarkán áll az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület irodája.
 
eteldoboz5
A Bocskai körúti részen már megszokhatták a szombathelyiek, hogy amikor jön a hideg, akkor megjelennek a kerítésen a kabátok. Aki fázik, rászoruló, az elviheti a neki megfelelőt.
 
Kabátok a kerítésen, rászorulóknak
 
Egy hónappal ezelőtt kikerült a kerítésre egy ételdoboz is, amit napi szinten ellenőriznek és takarítanak az egyesület munkatársai. A dobozba tartós élelmiszert, zacskózott pékárut lehet elhelyezni. "Enni adok - enni kapok" - ez a felirat is szerepel a tájékoztatón.
 
eteldoboz1
 
A dobozból ugyanis bárki vehet ki magának élelmiszert, aki éhes és rászorul a segítségre. Az elképzelés remekül bevált, egyre többen töltötték a dobozt, vállalkozók is hozták a megmaradt pékárut, ami szinte mindig el is fogyott, de konzerv, tej, étolaj, tészta, gyümölcs is gyakran került a tárolóba és nem is maradt ott sokáig.
 
eteldoboz2
 
Olyanok is hozzájutottak így élelmiszerhez, akiknek egyébként nem tellett rá, segélyszervezethez pedig szégyelltek bemenni.
 
Egyelőre nem tudni, miért, de szerdán reggelre valaki szétverte, összetörte az ételdobozt.
 
Forrás: Alpokalja Nagycsaládos Egyesület
 
Nem valószínű, hogy rászoruló tette, mert pl üresen találta hajnalban. Sokkal valószínűbb, hogy valaki ittasan, bódultan látott benne könnyen legyőzhető ellenfelet és a sikerélmény biztosan nem maradt el.
 
Úgy tudjuk, hogy a rongálás miatt nem tesznek feljelentést az egyesület munkatársai, az ételdoboz és a benne található élelmiszer önmagában nem képvisel nagy, számszerűsíthető értéket.  A Re-Formáló Egyesülettől származó  dobozt ideiglenesen sikerült összeeszkábálni, igaz, most nincs hátulja. A kerítésről lekerült és betették az udvarba, a bejárati ajtó mellé, így olyankor lehet igénybe venni, amikor nyitva van a kapu. Így azonban lényegesen kevésbé feltűnő, mint amikor kint volt az utcán.

Érdemes böngészgetni a Re-Formáló Egyesület Facebook oldalát, ahol kiderül, milyen sok gyermek vesz részt a dobozok feltöltésében.
 
 
Kábítószeresre gyanakszik egy utcabeli
 
Amikor a kabátokat fotóztuk a kerítésen odajött egy idősebb asszony, akitől megtudtuk, hogy ő maga is többször tett élelmiszert az ételdobozba.
 
Azt is megfigyelte, hogy mértéket tartottak azok, akik élelmiszert vettek ki, azaz nem markoltak fel mindent, hanem csak annyit, amennyire szükségük volt. (Ez egyébként írott szabály is, lásd fotónkat.)
 
eteldoboz3
 
Az asszony sajnálkozott a doboz leverése miatt és azt mondta, nem lenne meglepve, ha kiderülne, hogy a közeli vasútállomás mellett lakó, kábítószer-használó férfi rombolt volna hajnalban. Az illető időnként bódult állapotban őrjöng, előfordult olyan is, hogy ököllel verte le a vakolatot egy közeli ház sarkáról, mert "nem tiszteli őt a Nap".
 
eteldoboz7

-Nem tudom, van-e hozzá köze, csak azt tudom, hogy normális ember ilyent nem csinál. A legrászorultabbaktól veszi el a lehetőséget, hogy megfelelő élelmiszerhez jussanak a jó szándékú emberek segítségével - fejezte be mondandóját az asszony.

Szétverték a rászorulóknak szánt ételdobozt SzombathelyenHozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.